Sokat segített a támogatás a klímaváltozás visszaszorításában

Csaknem hétezer kertészeti beruházást mintegy 185 milliárd forinttal támogatott a kormány az elmúlt években – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) évzáró szakmai konferenciáján a tárca csütörtöki közleménye szerint.

Mindez a gazdálkodók segítése mellett óriási lehetőséget teremtett az import visszaszorítására és a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentésére – tette hozzá Feldman Zsolt. A közlemény szerint az államtitkár a Közös Agrárpolitika (KAP) végrehajtásának 2023-as tapasztalatairól és a 2024-től várható fejlesztési-beruházási támogatásokról tartott előadásában a KAP feltételrendszerével, struktúrájával kapcsolatban az egyik jelentős változásként az Agrár-ökológiai program elindulásáról és az újraelosztó támogatásról beszélt. Ez a két új támogatási konstrukció a közvetlen támogatási források 30 százalékát jelenti. Ezért sem mindegy, hogy ezek az összegek miként hasznosulnak az ágazatban – mutatott rá.

Feldman Zsolt szerint az unión belül a magyar Agro-ökológiai program hasonlít leginkább a korábbi, zöldítési támogatáshoz. Ezért nem véletlen, hogy a gazdálkodók a mezőgazdasági területek 80 százalékát jelentették be ebbe a programba. Ezen belül 94 ezer hektár a szőlő-és gyümölcsültetvény. Az államtitkár kifejtette: a programban résztvevő gazdák az eddigi szabály szerint, ha nem tudják teljesíteni a vállalásaikat, akkor a teljes támogatástól elesnek. A brüsszeli tárgyalások során sikerült elérni egy sávos szankciórendszert, amely szerint részleges teljesítésnél legalább a támogatás 30-50 százalékához hozzájuthatnak a gazdálkodók.

Feldman Zsolt felhívta a jelenlévők figyelmét a Területi monitoring rendszer kapcsán arra, hogy azokat uniós előírások miatt kell alkalmazni, a szabályok alapján egyes elemeit fokozatosan kell bevezetni, és a következő években is kötelező lesz alkalmazni. Így ezen a területen is nagy jelentősége lesz a rendszer minél hatékonyabb működtetésének és használatának. Az államtitkár az új KAP első évének tanulságai között említette, hogy megszokásból már sem a támogatási feltételeknek, sem a változó piaci környezetnek nem lehet megfelelni. A változásokhoz való alkalmazkodási kényszer mellett a magyar szabályozást nevezte a leginkább termelőbarátnak, hangsúlyozta, számos változás hasznos, példaként említve a talajvédelemmel összefüggő előírásokat.

A zöldség-gyümölcs ágazatban 50 termelői értékesítési szervezettel (TÉSZ) dolgoznak együtt – fogalmazott Feldman Zsolt. Az általuk forgalmazott áru értéke mintegy 90 milliárd forint. A TÉSZ-ek működéséhez biztosít a kormány támogatást, amelynek összege évről évre nő, idén október közepéig csaknem hatmilliárd forinthoz jutottak. Agrár-környezetgazdálkodási támogatás címen 2022-2024 között mintegy 65 ezer hektárt érintően a szőlő-gyümölcs ültetvények 70 milliárd forint támogatásban részesülnek. Az ágazat a Vidékfejlesztési programon keresztül technológiai fejlesztésre jelentős forráshoz jutott: gépbeszerzésre, kertészet korszerűsítésre, megújítására, üveg-és fóliaházak létesítésére, ültetvénytelepítésre, gombaházak, hűtőházak létrehozására, borszőlőültetvény telepítésére közel hétezer támogatott kérelemre 185 milliárd forint támogatást ítéltek meg – olvasható az AM közleményében.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.