Sokkoló adatok az olajfogyasztásról

A globális olajfogyasztás 73 százaléka jut a közlekedésre. A világon naponta felhasznált 85 millió hordó kőolajból előállított termékek oroszlánrészét elviszi a közúti szállítás és közlekedés – ismertette csütörtökön publikált közös tanulmányában a Booz and Company nemzetközi tanácsadó cég, és a Világgazdasági Fórum.

A tanulmány szerint az előállított különféle üzemanyagokból 73 százalék jut a közúti közlekedésre, 10-10 százalék a légi-és vízi közlekedésre, és mindössze 3 százalék a vasútra. A következő húsz évben a globális fuvarozási ágazat energiaigénye 40 százalékkal fog növekedni – ezzel párhuzamosan növekszik a szén-dioxid-kibocsátás is -, ami komolyan veszélyeztetheti az ágazat fenntarthatóságát. Ezért a tanulmány szerint olyan összehangolt akciókra és az energiatakarékosságot célzó beruházásokra van szükség, amelyek révén 2030-ig 25 százalékra csökkenthető a kőolajból előállított üzemanyagok aránya. Ehhez globális méretekben évente legalább 400 milliárd dollárnyi beruházást kell megvalósítani.

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.