Sokmilliárdos beruházással megújuló energiára “huzalozza át” az ország áramellátását az ausztrál kormány

Ausztrália “megújulóenergia-övezetek” létesítését jelentette be szerdán szélerőmű-parkok és víz alatti elektromosáram vezetékek kiépítésével annak érdekében, hogy növelje a nemzeti áramellátó hálózatába betáplált “tiszta” energia részarányát.

Anthony Albanese miniszterelnök klímareformok ígéretével hivatalba lépett kormánya a jövő héten terjeszti be jövő évi költségvetési tervét. A kormány szerdai bejelentése a Munkáspárt Ausztrália nemzeti villamosenergia-hálózatának korszerűsítése és újjáépítésére felvázolt 20 milliárd dolláros “áthuzalozási” programjának az első gyakorlati lépése. “A ‘nemzeti áthuzalozási program’ mindig is arról szólt, hogy munkahelyeket teremtsünk az új energiaiparágakban, tisztább, olcsóbb és biztonságosabb energiát biztosítsunk, és csökkentsük a kibocsátást – ma már pontosan ez történik” – jelentette ki Albanese miniszterelnök a nyilatkozatban. A bejelentés szerint Victoria állam például, ahol a jövő hónapban választások lesznek, 1,5 milliárd ausztrál dollár (947,85 millió amerikai dollár) kedvezményes finanszírozást kap a megújulóenergia-övezetekre (REZ) és a tengeri szélenergia-fejlesztési projektekre.

Victoria állam emellett 750 millió ausztrál dollár kedvezményes hitelt is kap a Victoria és Új-Dél-Wales közötti víz alatti villamosenergia-összekötő vezeték, a VNI West KerangLink megvalósítására 2028-ig. A Victoria és Tasmánia közötti Bass-szoroson átvezető Marinus Link néven ismert összekötő vezeték megvalósítása szintén lendületet kapott a kormány ígéretének köszönhetően, hogy a projekt 80 százalékát a Clean Energy Finance Corporation kedvezményes hiteléből fedezi. A kormány emellett egymilliárd ausztrál dolláros hitelt jelentett be a tasmaniai Tarraleah erőmű újjáépítéséhez és a Cethana tavi szivattyús vízenergia-tározó projekthez. Ausztrália kis híján áramszünetekbe torkolló energiaválságba jutott az idén, mivel több széntüzelésű erőmű váratlanul leállt, a többi pedig szénhiány miatt csökkentette az áramtermelést. A gázüzemű erőműveknek pedig a gázárak globális emelkedésével kellett szembenézniük.

 

mti

Ajánlott tartalom

A gázkereskedelemre kivetett vám veszélyezteti az uniós energiaszolidaritást

A határokon átnyúló gázkereskedelemre kivetett német illeték veszélyezteti az Európai Unió energetikai szolidaritását - jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.