Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energiapolitika / Sólyom: a zöldenergia nem keserű pirula
Az önfegyelmező takarékosságon és a megújuló energiaforrások használatán alapuló "igazi szemléletváltás" nem egy "kényszerűségből lenyelt keserű pirula", hanem egy új életminőség, a "jó élet" eszménye - mondta Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön a Heti Válasz által szervezett "Energia - másképp" nevű konferencián Budapesten.

Sólyom: a zöldenergia nem keserű pirula

Az önfegyelmező takarékosságon és a megújuló energiaforrások használatán alapuló “igazi szemléletváltás” nem egy “kényszerűségből lenyelt keserű pirula”, hanem egy új életminőség, a “jó élet” eszménye – mondta Sólyom László köztársasági elnök csütörtökön a Heti Válasz által szervezett “Energia – másképp” nevű konferencián Budapesten.

Sólyom László szerint a világméretű gazdasági válság váratlan katalizátora lehet a zöldenergia alkalmazásának, amely így – az informatikát felváltva – a világgazdaság húzóágazatává válhat.Hangsúlyozta, hogy a válságban egyszerre kell kezelni a rövid távú pénzügyi, a közép távú energia-, valamint a hosszú távú klímaválságot.

A megújuló természeti erőforrások fenntartható használatának ezért nemcsak a nemzetgazdaság egyik szempontját, hanem az egész gazdaság keretét kell adnia – emelte ki a köztársasági elnök.Elmondása szerint az energiatermelés és -felhasználás bonyolult összefüggései mellett “bizonyosan helyes kiinduló tétel a felhasznált energia mennyiségének csökkentése”. Ennek módjai – az energiahatékonyság növelése illetve a fogyasztás csökkentése – azonban minőségileg különbözőek – fűzte hozzá.

Az államnak nemcsak a termelésben, hanem a fogyasztásban is ösztönöznie kell a takarékosságot, ugyanis az energiahatékonyság fejlesztése önmagában nem eredményezi a felhasznált energiamennyiség csökkenését – húzta alá a köztársasági elnök, példaként az autóhasználatot említve, ahol az egyre kisebb fogyasztású járművek ellenére növekszik az évente felhasznált üzemanyag mennyisége.

A paksi atomerőmű tervezett bővítésére kitérve aláhúzta: az Országgyűlés hétfőn úgy adta elvi hozzájárulását az új blokkok létesítésének előkészítéséhez, hogy a kérdésről “soha sem folyt érdemi érveket felvonultató társadalmi vita”.Megjegyezte: a határozatot “lelkesen” megszavazó képviselők sem rendelkeztek a “legalapvetőbb információkkal”, így egyebek mellett nem vették figyelembe az atomerőmű bővítésének “gazdaságossági kérdőjeleit tartalmazó bőséges irodalmat” sem.

Ajánlott tartalom

Az Európai Bizottság javítaná az épületek energiahatékonyságát

Az Európai Bizottság épületkorszerűsítési stratégiát tett közzé, mely az épületek energiahatékonyságát kívánja javítani az üvegházhatásúgáz-kibocsátások csökkentéséért és az energiaszegénység mérsékléséért - közölte a bizottság szerdán.