Sólyom László: az emberek egyre bizakodóbbak

Sólyom László köztársasági elnök kedden úgy fogalmazott, hangulatváltozást tapasztalt a vidéken élő embereknél. Mint mondta: “egy éve lehet az, hogy az emberek bizakodóbbak”.

Az államfő, aki vasárnap érkezett a Kiskunsági Nemzeti Parkba, Soltvadkerten újságíróknak kiemelte: mikor elkezdte az országjárást két és fél évvel ezelőtt, sok panaszt hallott és kilátástalanságot tapasztalt. Szerinte most is megvannak a problémák, de a polgármesterek bizakodnak, “a levegőben lóg a fordulat”.
Az államfő beszélt a hétfő délutáni mórahalmi fórumról is, ahol – mint kiemelte – a Homokhátság vízhiányos állapota volt a fő téma. Mint hangsúlyozta, a Kiskunsági Nemzeti Park az a része Magyarországnak, ahol egymás mellett “él” a legnagyobb szárazság, az elsivatagosodás, valamint a túl sok belvíz. Sólyom László nagyon meggondolatlannak nevezte azt a fajta politikát, amikor a belvizet rögtön elvezetik. Megemlítette, hogy Magyarország uniós elnökségének külön kiemelt témája lesz a víz – mint nemzeti és európai kincs -, s beszélt a Duna stratégiai fontosságáról is.

Sólyom László szólt a keddi császártöltési fórumról is, ahol a dél-alföldi tanyavilág élete, gazdálkodása, az agrár- és környezetgazdálkodás egyes kérdései voltak terítéken. A tanyasi életformát a külső változások majdnem tönkretették, de nagyon nagy igény van arra, hogy ez az életforma megmaradjon – jelentette ki.
Az államfő hangsúlyozta: nemzeti parki látogatásainak célja az volt, hogy bemutassa, mennyi természeti érték és mennyi emberi érték van Magyarországon.
A köztársasági elnököt kedden elsőként a hajósi pincefalu gazdái látták vendégül. Sólyom László az egyik pinceházban hajósi borokat kóstolt.
Mint a kóstoló közben elhangzott, egyre népszerűbb a bortermelés a helyi fiatalok körében. Azt is kiemelték, hogy legutóbb a szőlő kilogrammját 40-45 forintért tudták eladni, ebből azonban, mint mondták, nem lehet megélni.
Utolsó programpontként az államfő Kiskunmajsán megtekintette Pongrácz Gergely és Ödön 1956-os múzeumát és emlékhelyét, majd visszaindult Budapestre.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az MTI-nek elmondta: a jövő héten Sólyom László az elnöki hivatalba várja a nemzeti parkok igazgatóit, hogy megossza velük országjárása tapasztalatait.
A Kiskunsági Nemzeti Parkban zárta a 2007 januárjában kezdett országjáró sorozatát Sólyom László köztársasági elnök. A látogatás az Értékőrző Tájak és Emberek Magyarországon elnevezésű sorozat kilencedik, utolsó állomása volt.
A Kiskunsági Nemzeti Parkot (KNP) a Hortobágy után az országban másodikként, 1975-ben alapították. Székhelye Bács-Kiskun megye “fővárosa”, Kecskemét, de működési területe Csongrád és kis részben Pest megyére és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre is átnyúlik. Kiterjedése meghaladja az egymillió hektárt.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.