Sólyom László: az emberek egyre bizakodóbbak

Sólyom László köztársasági elnök kedden úgy fogalmazott, hangulatváltozást tapasztalt a vidéken élő embereknél. Mint mondta: “egy éve lehet az, hogy az emberek bizakodóbbak”.

Az államfő, aki vasárnap érkezett a Kiskunsági Nemzeti Parkba, Soltvadkerten újságíróknak kiemelte: mikor elkezdte az országjárást két és fél évvel ezelőtt, sok panaszt hallott és kilátástalanságot tapasztalt. Szerinte most is megvannak a problémák, de a polgármesterek bizakodnak, “a levegőben lóg a fordulat”.
Az államfő beszélt a hétfő délutáni mórahalmi fórumról is, ahol – mint kiemelte – a Homokhátság vízhiányos állapota volt a fő téma. Mint hangsúlyozta, a Kiskunsági Nemzeti Park az a része Magyarországnak, ahol egymás mellett “él” a legnagyobb szárazság, az elsivatagosodás, valamint a túl sok belvíz. Sólyom László nagyon meggondolatlannak nevezte azt a fajta politikát, amikor a belvizet rögtön elvezetik. Megemlítette, hogy Magyarország uniós elnökségének külön kiemelt témája lesz a víz – mint nemzeti és európai kincs -, s beszélt a Duna stratégiai fontosságáról is.

Sólyom László szólt a keddi császártöltési fórumról is, ahol a dél-alföldi tanyavilág élete, gazdálkodása, az agrár- és környezetgazdálkodás egyes kérdései voltak terítéken. A tanyasi életformát a külső változások majdnem tönkretették, de nagyon nagy igény van arra, hogy ez az életforma megmaradjon – jelentette ki.
Az államfő hangsúlyozta: nemzeti parki látogatásainak célja az volt, hogy bemutassa, mennyi természeti érték és mennyi emberi érték van Magyarországon.
A köztársasági elnököt kedden elsőként a hajósi pincefalu gazdái látták vendégül. Sólyom László az egyik pinceházban hajósi borokat kóstolt.
Mint a kóstoló közben elhangzott, egyre népszerűbb a bortermelés a helyi fiatalok körében. Azt is kiemelték, hogy legutóbb a szőlő kilogrammját 40-45 forintért tudták eladni, ebből azonban, mint mondták, nem lehet megélni.
Utolsó programpontként az államfő Kiskunmajsán megtekintette Pongrácz Gergely és Ödön 1956-os múzeumát és emlékhelyét, majd visszaindult Budapestre.

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője az MTI-nek elmondta: a jövő héten Sólyom László az elnöki hivatalba várja a nemzeti parkok igazgatóit, hogy megossza velük országjárása tapasztalatait.
A Kiskunsági Nemzeti Parkban zárta a 2007 januárjában kezdett országjáró sorozatát Sólyom László köztársasági elnök. A látogatás az Értékőrző Tájak és Emberek Magyarországon elnevezésű sorozat kilencedik, utolsó állomása volt.
A Kiskunsági Nemzeti Parkot (KNP) a Hortobágy után az országban másodikként, 1975-ben alapították. Székhelye Bács-Kiskun megye “fővárosa”, Kecskemét, de működési területe Csongrád és kis részben Pest megyére és Jász-Nagykun-Szolnok megyékre is átnyúlik. Kiterjedése meghaladja az egymillió hektárt.

Ajánlott tartalom

Az orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez

Az elefántokat az agyaruk miatt gyilkoló orvvadászat vezetett az agyar nélküli elefántok kifejlődéséhez egy új tanulmány szerint.