Sophie-díj az egykori brazil környezetvédelmi miniszternek

Marina Silva, Brazília egykori környezetvédelmi minisztere kapta meg szerdán az idei norvég Sophie környezetvédelmi díjat

Az Amazonas-menti őserdők megmentéséért végzett küzdelméért érdemelte ki a kitüntetést a dél-amerikai politikus. 2003 és 2008 közötti hivatali idején megszilárdította a bennszülött emberek farmerközösségeivel kialakított kapcsolatokat, és elérte, hogy az erdők fáinak kitermelése 60 százalékkal csökkenjen.

Az évente átadott nemzetközi díjat Jostein Gaarder norvég író alapította 1997-ben feleségével, Siri Danneviggel világsikerű könyve, a Sophie világa bevételeiből. Céljuk az, hogy motiválják az élhetőbb, környezettudatosabb jövőért dolgozókat. Az elismerés 100.000 dollár pénzjutalommal is jár.

Tavaly Gretchen C. Daily amerikai biológus, 2004-ben pedig Wangari Maathai, a Kenyából származó későbbi Nobel-békedíjas környezetvédő és politikus kapta a kitüntetést.

Ajánlott tartalom

Pusztuló lucfenyvesek helyére 370 ezer őshonos fát ültettek az Őrségi Nemzeti Parkban

Huszonhat hektár pusztuló lucfenyvest számoltak fel, helyettük 370 ezer darab, őshonosnak számító fa csemetéjét ültették el, fa- és cserjefajokban bővelkedő erdősítéseket hoztak létre az Őrségi Nemzeti Parkban; a két éven át zajló, most záruló természetvédelmi projekt megvalósításához az Európai Unió több mint 408 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyújtott - tájékoztatta a nemzeti park igazgatósága szerdán közleményben az MTI-t.