Sörkollektor gyűjti a napenergiát

Körülbelül 16 hideg, de napsütéses hónap alatt térül meg a vásárhelyi Zombory Zsolt által készített, sörösdobozokból épített napkollektor ára.

A fűtésrásegítésre alkalmas szerkezet tavaly óta szolgál, s napsütésben 35–40 fokos levegőt juttat mintegy 30 négyzetméternyi területre. S havonta akár 5000 forintnyi gázt is meg lehet vele spórolni. Három hónap alatt épített egy 3 négyzetméteres, sörösdobozokból készült napkollektort a vásárhelyi Zombory Zsolt. A szerkezet tavaly került fel Klauzál utcai házuk tetejére, s azóta segít rá a fűtésre. – Kevés időm volt az elkészítésre, így naponta legfeljebb egy-két órát tudtam vele foglalkozni. Ezért építettem ennyi ideig. A 3 négyzetméteres napkollektor lelke 215 sörösdoboz, ebben melegszik fel a ventilátor által befújt hideg levegő. A dobozokat barátoktól, ismerősöktől gyűjtöttem össze – mondta a 35 éves fiatalember. A sörkollektor összesen 30 négyzetméteren segít rá a fűtésre, a benne 35–40 fokra felmelegedett levegőt az előszobába fújja be, onnan jut be a konyhába, illetve a nagyszobába. Hőcserélőre nincs hozzá szükség. A sörkollektor anyagköltsége körülbelül 80 ezer forint volt, hiszen az üres sörösdobozokon kívül kellett hozzá polikarbonát lemez, faanyag, villanymotor is. Ahhoz, hogy felmelegedjen benne a levegő, napsütésre van szükség. A legjobb a tűző nap, de már az enyhébb is elegendő.

A teljes cikk itt olvasható.

Egy korábbi videónk a napkollektorok működéséről:

[media id=12 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

Vécéhasználatra szoktatják a szarvasmarhákat, csökken az üvegházhatású gáz kibocsátásuk

Új-zélandi és német kutatók vécéhasználatra szoktattak szarvasmarhákat, elősegítendő az ammónia, egy közvetetten üvegházhatású gáz kibocsátásának a csökkentését.