Sörösdobozért strandtáska jár a Szigeten

6-8 tonna szelektív hulladék begyűjtésére számítanak idén a szervezők a Szigeten a szelektív kukákon, a 40 önkéntes szemétszedőn és a csereakciókon keresztül.

A Szigeten, ahol 2001 óta folynak különböző környezetvédelmi programok, idén 23 szelektív gyűjtőszigeten gyűjthető a papír-, a műanyag- és a fémhulladék, ezen kívül további 20 PET-palack gyűjtőpont áll a fesztiválozók rendelkezésére. A környezettudatos és szorgalmas fesztiválozókat idén is népszerű ajándéktárgyakkal jutalmazzák.

Azok, akik a fémdobozokat és műanyag palackokat a rendezvény területén összegyűjtik és ellátogatnak vele a Hulladékcsere-ponthoz vagy a Zöld Infó Ponthoz azonnali jutalomban részesülnek. A hasznosítható hulladékok a Sziget ideje alatt még értékesebbek: 20 darabért 100Ft-os grillutalványt, 30-ért kitűzőt, 40-ért vízipisztolyt vagy törölközőt, 80-ért strandtáskát, 150 darab PET-palackért vagy aludobozért pedig kempingfotelt adnak a szervezők. Az akció célja, a környezet megóvása mellett, hogy eljuttassa az üzenetet az önfeledt fesztiválozókhoz is: „Az újrahasznosítással mindenki nyer!”

A projekt fő támogatója, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. a szelektív gyűjtés koordinálása mellett edukatív játékokkal is készül a fesztiválra. Szelektív road showja évek óta jelen van a Szigeten. Idén augusztus 13-14-én lehet meglátogatni az ÖKO-Pannon sátrát, mely a Hulladékcsere-pont mellett kap helyet. A bulizók így olyan játékokkal ismerkedhetnek meg, mint a Sajtfal, a PET-teke, a szeletív totó, vagy a Tudáskerék, és rajtuk keresztül megismerhetik a szelektív gyűjtés szabályait és érdekességekkel bővíthetik tudásukat.

Zöld fesztiválok
A Sziget Fesztivál mellett hat további rendezvény is tagja a Zöld Övezet programnak, melyet az ÖKO-Pannon és a ZöldÖvezet Társulás együttműködésével indítottak. A hulladékok szelektív visszagyűjtésének aránya ugyan még 20% körül mozog a fesztiválokon, tömege így is jelentős: tavaly a hét résztvevő rendezvényen körülbelül 12 tonnányi műanyag, papír, aludoboz és üveg hulladékot kezeltek szelektíven. A rendszer az idei hét rendezvényen (Gyereksziget, Volt, Balaton Sound, Hegyalja, Sziget, Szegedi Ifjúsági Napok, Zöld Triatlon VB) nagyon hasonlóan működik. A szelektív gyűjtőpontokon, illetve az önkéntesek által összegyűjtött hasznos anyagokat helyben vagy a városi válogatóműben válogatják szét. A válogatószalagon kézi erővel történik a hulladékok elkülönítése, melyeket a bálázást követően az ÖKO-Pannon hasznosító partnereihez szállítanak.

Ajánlott tartalom

Letették a Duna-parti városnegyed-fejlesztésének az alapkövét

Több mint 400 milliárd forintból épül fel a Marina City, a főváros új, Duna-parti városnegyede, amelyet a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia fejleszt, a beruházás alapkövét szerdán tették le.