Forrás: BMW Group

Sorozatgyártási mérföldkő Senjangban: a BMW Brilliance Automotive elkészítette a hatmilliomodik autót

Milan Nedeljković: „Kulcsfontosságú a versenyképesség és az innovációs erősség megtartása.”

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Igazi mérföldkő a kínai Senjang város Dadong kerületében működő létesítmény gyártósoráról ma legurult BMW i5 modell: a Frozen Pure Grey karosszériafényezést viselő, tisztán elektromos meghajtású újdonság a közös vállalkozásként működtetett BMW Brilliance Automotive (BBA) sorozatgyártásban napvilágot látott hatmilliomodik autója. A legutóbbi 1 millió darab új autó elkészítéséhez mindössze 15 hónapra volt szükség, hiszen a senjangi üzem tavaly februárban ünnepelte a sorozatgyártásban legyártott ötmilliomodik autót. Az új mérföldkő a létesítmény kimagasló dinamizmusának és versenyképességének ékes bizonyítéka, amely attól függetlenül is folytatódik, hogy a BBA gyárai mindeközben a Neue Klasse modellgeneráció érkezésére is készülnek.

„A hatmilliomodik autó a senjangi kimagasló teljesítmény szimbóluma” – fogalmazott Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja. „Ahogyan a világ többi pontján működő gyárunk esetében, úgy itt is kulcsfontosságú a versenyképesség és az innovációs erősség megtartása” – tette hozzá.

A minőségbiztosítást mesterséges intelligencia támogatja

A mérföldkőnek számító újdonság éppúgy átesett a senjangi gyárban bevezetett szigorú minőségellenőrzési folyamaton, ahogyan a sorozatgyártásban napvilágot látó összes többi modell is. A folyamatnak a karosszériafényező műhelyben működő automatikus felületellenőrzés is része, amely során a technológia minden egyes új autót 100 000 alkalommal fényképez le, a festékszennyeződések, szálak, karcolások vagy más kisebb hibák azonosítását pedig mesterséges intelligencia végzi – megbízhatóan és milliméteres pontossággal. Az esetleges eltéréseket lézerrel jelölik meg, majd javítják.

Felkészülés a Neue Klasse modellgeneráció érkezésére

Mindeközben Senjang a Neue Klasse modellgeneráció sorozatgyártásának beindítására is készül. A BMW Group a nagyfeszültségű akkumulátor-technológia hatodik generációja számára három kontinensen öt gyártási létesítményt épít fel. Ezek egyike Senjang, amelybe a müncheni központú vállalatcsoport 10 milliárd kínai jüant invesztált. Az üzemcsarnok tavaly novemberben épült fel, az installáció és a gyártó berendezések telepítése idén márciusban vette kezdetét. A tervek szerint az első előszériás akkumulátorok már év végén napvilágot látnak. A helyi kutatás-fejlesztési központban eközben az átfogó tesztelések és a honosítási minősítések is megkezdődtek.

A Neue Klasse modellgeneráció 2025-ben ünnepli világpremierjét. Kínában az első modellek 2026-ban készülnek el. A BMW Brilliance Automotive (BBA) mindhárom gyára – Dadong, Tiexi és Lydia – képes tisztán elektromos meghajtású modellek sorozatgyártására.

Forrás: BMW Magyarország

Ajánlott tartalom

Májusban 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint az elmúlt hónapban a viszonylag kis darabszámokat produkáló Horvátország és Málta után, Dániával holtversenyben a kontinensen a harmadik legnagyobb arányban, 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön a Facebook oldalán.