Sorra dőltek a napenergia rekordok Európa szerte

Az energiaügyi szakemberek Ember nevű csoportja állapította meg, hogy az Európai Unió 27 tagországában a teljes áramigény 10%-át napelem erőművek biztosították az idei év júniusában és júliusában.

Az Unió nyolc országa új rekordokat ért el az idei év nyári csúcsidőszakában a megtermelt fotovoltaikus energia terén, többek között Észtország, Németország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Portugália és Spanyolország. Magyarország napenergia előállítása négyszeresére nőtt 2018 június-júliusa óta, míg Hollandia és Spanyolország a napenergia részesedésének megduplázódását érte el ugyanezen időszak során. A 2018-ban szinte nulla szolár szintjükről Észtország 10%-ra, és Lengyelország 5%-ra fejlődött 2021 június-júliusára. Magyarországon a napenergia először 2021 nyarán vette át a vezetést a széntől, az előző évben Görögország és Portugália érte el ezt a mérföldkövet, pár éve pedig Hollandiában, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Ausztriában és Belgiumban. Magyarország esetében a napenergiából származó elektromos áram aránya 2018 júliusa-júniusa óta 3%-ról 12%-ra emelkedett idény nyárra. Ezzel összevetve a szénből előállított elektromos áram aránya Magyarországon 2018 júliusa-júniusa óta 17%-kal esett vissza idény nyárra, írta az mnnsz.hu.

Azonban a napelem panelek még így is kevesebb elektromos áramot állítottak elő, mint Európa széntüzelésű erőművei a nyári csúcsidőszakuk során. Charles Moore, az Ember európai irányítója ezt nyilatkozta: „Európa rekordokat túlszárnyaló nyarat tapasztalt a napenergia esetében, de még nem bontakoztatta ki a benne rejlő teljes potenciált. Az utóbbi évtizedben meredeken zuhant a napenergia költsége, és most látjuk az első jeleit Európa szolár forradalmának olyan országokban, mint Spanyolország, Hollandia, Magyarország, sőt még a szén túlsúlyt mutató Lengyelországban is. „Azonban még hosszú út áll előttünk addig, amíg elérjük, hogy a napenergia túlszárnyalja a fosszilis tüzelőanyagokat, még a napsütés nyári európai csúcsidőszakában is. Idén nyáron az időjárási szélsőségek sürgős ébresztőt fújtak a kormányoknak, amelyeknek most klímavédelmi célkitűzéseiket klímavédelmi intézkedésekre kell váltaniuk a napenergiával működő eszközök telepítésének fokozásával.”

A napenergia termelésének egész Európában bővülnie kell a következő évtizedben, ha el akarjuk érni a 2030-as szén-dioxid-mentesítési célokat. A szolár piac is készül az elvárt növekedés támogatására, különösen mivel új napelem panelekkel most fele költséggel lehet elektromos áramot előállítani, mint a meglévő fosszilis erőművekkel, ez a legnagyobb piacokra, Németországra, az Egyesült Királyságra, Olaszországra, Franciaországra és Spanyolországra is érvényes. A fajlagos elektromos áram költségének (levelised cost of electricity, LCOE) globális átlaga a közmű nagyságrendű fotovoltaikus erőműveknél a 2010-es 381 USD/MWh szintről 57 USD/MWh szintre zuhant 2020-ra.

Továbbá az Ember által a múlt hónapban közzétett elemzés arra is fényt derített, hogy Európa legnagyobb gazdaságaiban az új szél- és napelem erőművek költségei messze alacsonyabbak voltak, mint a fosszilis tüzelőanyagokkal működőké. Például Spanyolországban a gáz és kőszén felhasználáson alapuló termelés költségei háromszorosát teszik ki az új szélerőművekének, és kétszeresét az új napelem erőművekének.

Ajánlott tartalom

A kormányon múlik mikor telepíthetünk olcsó napelemet az erkélyre

Már 2023. március 31-én engedélyezni kellett volna az erkélynapelemeket Magyarországon, de ez még máig nem történt meg.