Sorra dőltek a napenergia rekordok Európa szerte

Az energiaügyi szakemberek Ember nevű csoportja állapította meg, hogy az Európai Unió 27 tagországában a teljes áramigény 10%-át napelem erőművek biztosították az idei év júniusában és júliusában.

3 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelemes rendszerre! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az Unió nyolc országa új rekordokat ért el az idei év nyári csúcsidőszakában a megtermelt fotovoltaikus energia terén, többek között Észtország, Németország, Magyarország, Litvánia, Hollandia, Lengyelország, Portugália és Spanyolország. Magyarország napenergia előállítása négyszeresére nőtt 2018 június-júliusa óta, míg Hollandia és Spanyolország a napenergia részesedésének megduplázódását érte el ugyanezen időszak során. A 2018-ban szinte nulla szolár szintjükről Észtország 10%-ra, és Lengyelország 5%-ra fejlődött 2021 június-júliusára. Magyarországon a napenergia először 2021 nyarán vette át a vezetést a széntől, az előző évben Görögország és Portugália érte el ezt a mérföldkövet, pár éve pedig Hollandiában, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Ausztriában és Belgiumban. Magyarország esetében a napenergiából származó elektromos áram aránya 2018 júliusa-júniusa óta 3%-ról 12%-ra emelkedett idény nyárra. Ezzel összevetve a szénből előállított elektromos áram aránya Magyarországon 2018 júliusa-júniusa óta 17%-kal esett vissza idény nyárra, írta az mnnsz.hu.

Azonban a napelem panelek még így is kevesebb elektromos áramot állítottak elő, mint Európa széntüzelésű erőművei a nyári csúcsidőszakuk során. Charles Moore, az Ember európai irányítója ezt nyilatkozta: „Európa rekordokat túlszárnyaló nyarat tapasztalt a napenergia esetében, de még nem bontakoztatta ki a benne rejlő teljes potenciált. Az utóbbi évtizedben meredeken zuhant a napenergia költsége, és most látjuk az első jeleit Európa szolár forradalmának olyan országokban, mint Spanyolország, Hollandia, Magyarország, sőt még a szén túlsúlyt mutató Lengyelországban is. „Azonban még hosszú út áll előttünk addig, amíg elérjük, hogy a napenergia túlszárnyalja a fosszilis tüzelőanyagokat, még a napsütés nyári európai csúcsidőszakában is. Idén nyáron az időjárási szélsőségek sürgős ébresztőt fújtak a kormányoknak, amelyeknek most klímavédelmi célkitűzéseiket klímavédelmi intézkedésekre kell váltaniuk a napenergiával működő eszközök telepítésének fokozásával.”

A napenergia termelésének egész Európában bővülnie kell a következő évtizedben, ha el akarjuk érni a 2030-as szén-dioxid-mentesítési célokat. A szolár piac is készül az elvárt növekedés támogatására, különösen mivel új napelem panelekkel most fele költséggel lehet elektromos áramot előállítani, mint a meglévő fosszilis erőművekkel, ez a legnagyobb piacokra, Németországra, az Egyesült Királyságra, Olaszországra, Franciaországra és Spanyolországra is érvényes. A fajlagos elektromos áram költségének (levelised cost of electricity, LCOE) globális átlaga a közmű nagyságrendű fotovoltaikus erőműveknél a 2010-es 381 USD/MWh szintről 57 USD/MWh szintre zuhant 2020-ra.

Továbbá az Ember által a múlt hónapban közzétett elemzés arra is fényt derített, hogy Európa legnagyobb gazdaságaiban az új szél- és napelem erőművek költségei messze alacsonyabbak voltak, mint a fosszilis tüzelőanyagokkal működőké. Például Spanyolországban a gáz és kőszén felhasználáson alapuló termelés költségei háromszorosát teszik ki az új szélerőművekének, és kétszeresét az új napelem erőművekének.

Ajánlott tartalom

Kihalás fenyeget minden ötödik európai madárfajt

Minden ötödik madárfajt, köztük a sárszalonkát, a sarlósfecskét és a vetési varjút is a kihalás fenyegeti Európában a BirdLife madárvédelmi szervezet legújabb vörös listája szerint.