Spanyolország 600 millió Ft támogatást kap a vízenergia kihasználására

Az Európai Bizottság 600 millió Ft-ot szavazott meg a spanyol Ocean Power Technologies nevű cégnek egy vízenergia program végrehajtására.

A támogatás annak a 4,5 millió eurónak a része, amit egy vállalatkonzorcium használ majd fel a WavePort projekt keretében kidolgozva a PowerBuoy nevű vízenergia hasznosító eszközt, ami hullám előrejelzési és wave-by-wave hangolási technológiára lesz majd képes.
Az eszköz alkalmazására várhatóan Santoñaban kerül sor, ahol az OPT a spanyol Iberdola céggel szerződve vízenergia segédprogramon dolgozik.

Az OPT feladata a Powerbouy eszköz és vízalatti alállomások tervezése, beszerzése és telepítése lesz, míg a konzorcium többi tagja az acélgyártással, hullám-ellenőrző berendezések és rendszerek figyelésével, a projekt igazgatásával fog foglalkozni.
A munka további feltétele, hogy a konzorcium az elkövetkező két hónapban aláír egy vízenergia felhasználásról szóló egyezményt.

A program szereplői:
OPT (Spanyolország)
The Wave Energy Centre (Portugália)
Fugro Oceanor (Norvégia)
DeGima (Spanyolország)
The University of Exeter (Anglia)
ISRI (Anglia)

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.