Spanyolország 600 millió Ft támogatást kap a vízenergia kihasználására

Az Európai Bizottság 600 millió Ft-ot szavazott meg a spanyol Ocean Power Technologies nevű cégnek egy vízenergia program végrehajtására.

A támogatás annak a 4,5 millió eurónak a része, amit egy vállalatkonzorcium használ majd fel a WavePort projekt keretében kidolgozva a PowerBuoy nevű vízenergia hasznosító eszközt, ami hullám előrejelzési és wave-by-wave hangolási technológiára lesz majd képes.
Az eszköz alkalmazására várhatóan Santoñaban kerül sor, ahol az OPT a spanyol Iberdola céggel szerződve vízenergia segédprogramon dolgozik.

Az OPT feladata a Powerbouy eszköz és vízalatti alállomások tervezése, beszerzése és telepítése lesz, míg a konzorcium többi tagja az acélgyártással, hullám-ellenőrző berendezések és rendszerek figyelésével, a projekt igazgatásával fog foglalkozni.
A munka további feltétele, hogy a konzorcium az elkövetkező két hónapban aláír egy vízenergia felhasználásról szóló egyezményt.

A program szereplői:
OPT (Spanyolország)
The Wave Energy Centre (Portugália)
Fugro Oceanor (Norvégia)
DeGima (Spanyolország)
The University of Exeter (Anglia)
ISRI (Anglia)

Ajánlott tartalom

Megállapodást kötött GFM a Dunaferr termelésének zöldítéséről

A Dunaferr termelésének szén-dioxid-mentesítéséről írt alá partneri megállapodást Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Dunaferrt megvásárló indiai Liberty Steel Group acélgyártó és a zöldtechnológiát biztosító kínai CISDI Engineering Co. vezetőivel szerdán, Budapesten.