Spenótot termesztenek a napelemek alatt

A narancssárga panelek a napfény speciális hullámhosszait nyelik el, miközben átengedik a növények számára szükséges sugárzást, így hozva létre egy gazdaságilag igen kedvező rendszert.

Egy friss tanulmány alapján az egyedi módon színezett napelemek nemcsak az energia előállításában, hanem a növénytermesztésben is kifejezetten hasznosak lehetnek – számol be az Interesting Engineering.  Napjainkban egyre több régióban hoznak létre agrofotovillamos vagy agrofotovoltaikus (APV) telepeket. Ezek lényege, hogy egyszerre aknázzák ki a földekben rejlő napenergiás és mezőgazdasági lehetőségeket.

Az ilyen farmokon jellemzően teljesen vagy félig áttetsző, semleges színezetű napelemeket használnak.
Paolo Bombelli, a Cambridge-i Egyetem biokémikusa angol és olasz szakértőket tömörítő csapatával arra volt kíváncsi, hogy miként növelhető egy hasonló terület hatékonysága. A kutatók félig átlátszó, narancssárga napelemekkel kísérleteztek, hogy kiderítsék, az efféle panelek mekkora anyagi hasznot is hozhatnak használóiknak. Az egyedi színezet átengedi a narancssárga és a vörös hullámhosszokat, míg a kéket és a zöldet elnyeli, utóbbiak segítségével hozva létre az áramot.

A csapat északi-olaszországi üvegházakban folytatott kísérleteket, ahol bazsalikomot és spenótot próbáltak termeszteni. Bár a hozam mindkét növény esetében elmaradt attól, ami egy hagyományos üvegháztól elvárható lenne, a rendszer így is gazdasági előnnyel járt a tipikus termesztési körülményekhez képest. A növények globális nagykereskedelmi piaci ára és az olaszországi hálózati zöldenergia-értékesítés értéke alapján megállapítható, hogy a spenóttermesztés és a narancs napelemek használata kombinálva 35 százalékkal jövedelmezőbb volt, mintha egy egyszerű üvegházban termesztettek volna.

A bazsalikom esetében a haszon csupán nagyjából 2,5 százalékkal volt magasabb az APV rendszerben. A jelentős eltérés hátterében a spenót és a bazsalikom értéke közti különbség áll: előbbi átlagosan nagyjából utóbbi ötödébe kerül. Mindez azt jelenti, hogy az AVP telepeken a profit maximalizálása érdekében elsősorban olyan növényeket érdemes termeszteni, amelyek olcsóbbak. A közelmúltban kutatók egy csoportja gyümölcsökkel folytatott AVP-s kísérletet, az eredményekről itt olvashat bővebben.

Ajánlott tartalom

Az Anker energiatárolója mindent tud, amire egy otthonnak szüksége lehet

Az Anker új akkumulátora minden egyben megoldás, egy teljesítménymodult, egy akkumulátormodult, egy napelemes invertert és egy energiagazdálkodási rendszert intergrál.