Spenótot termesztenek a napelemek alatt

A narancssárga panelek a napfény speciális hullámhosszait nyelik el, miközben átengedik a növények számára szükséges sugárzást, így hozva létre egy gazdaságilag igen kedvező rendszert.

Egy friss tanulmány alapján az egyedi módon színezett napelemek nemcsak az energia előállításában, hanem a növénytermesztésben is kifejezetten hasznosak lehetnek – számol be az Interesting Engineering.  Napjainkban egyre több régióban hoznak létre agrofotovillamos vagy agrofotovoltaikus (APV) telepeket. Ezek lényege, hogy egyszerre aknázzák ki a földekben rejlő napenergiás és mezőgazdasági lehetőségeket.

Az ilyen farmokon jellemzően teljesen vagy félig áttetsző, semleges színezetű napelemeket használnak.
Paolo Bombelli, a Cambridge-i Egyetem biokémikusa angol és olasz szakértőket tömörítő csapatával arra volt kíváncsi, hogy miként növelhető egy hasonló terület hatékonysága. A kutatók félig átlátszó, narancssárga napelemekkel kísérleteztek, hogy kiderítsék, az efféle panelek mekkora anyagi hasznot is hozhatnak használóiknak. Az egyedi színezet átengedi a narancssárga és a vörös hullámhosszokat, míg a kéket és a zöldet elnyeli, utóbbiak segítségével hozva létre az áramot.

A csapat északi-olaszországi üvegházakban folytatott kísérleteket, ahol bazsalikomot és spenótot próbáltak termeszteni. Bár a hozam mindkét növény esetében elmaradt attól, ami egy hagyományos üvegháztól elvárható lenne, a rendszer így is gazdasági előnnyel járt a tipikus termesztési körülményekhez képest. A növények globális nagykereskedelmi piaci ára és az olaszországi hálózati zöldenergia-értékesítés értéke alapján megállapítható, hogy a spenóttermesztés és a narancs napelemek használata kombinálva 35 százalékkal jövedelmezőbb volt, mintha egy egyszerű üvegházban termesztettek volna.

A bazsalikom esetében a haszon csupán nagyjából 2,5 százalékkal volt magasabb az APV rendszerben. A jelentős eltérés hátterében a spenót és a bazsalikom értéke közti különbség áll: előbbi átlagosan nagyjából utóbbi ötödébe kerül. Mindez azt jelenti, hogy az AVP telepeken a profit maximalizálása érdekében elsősorban olyan növényeket érdemes termeszteni, amelyek olcsóbbak. A közelmúltban kutatók egy csoportja gyümölcsökkel folytatott AVP-s kísérletet, az eredményekről itt olvashat bővebben.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk hogyan válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések

Kerítésre szerelt napelemekkel válhatnak olcsóbbá a napelem telepítések.