Spórolási tippek a háztartásban

Ezek tippek ugyan nem fogják egy csapásra megoldani a világ minden környezeti problémáit, de egy kicsit talán csökkentik a terhelést. Az anyagi megtakarítás azonban érezhető lesz, írja a greendiary.com.

Mosás
A legtöbb ruhaneműt bőven elég 40 fok helyett 30 fokon kimosni, ugyanolyan tiszta lesz, főleg, ha hideg vízben is hatékony mosószert használunk. A legtöbb energiát ugyanis nem a mosógép működése emészti fel, hanem a víz felmelegítése. A vegyszereket kikerülhetjük, vagy csökkenthetjük néhány egyszerű házi praktikával: a citromlé használható folttisztításhoz, a szódabikarbóna lágyítja az anyagokat, egy kis ecet pedig élénkíti a színeket.

Fűtés és hűtés
A legtöbb energiát a ház fűtésére illetve hűtésére használjuk fel. A vegyes tüzelésű kazánok helyett olcsóbb és tisztább megoldás a pelletkazán, amelyben nagy nyomáson préselt faipari hulladékot, jellemzően fűrészport lehet égetni. Kevesebb káros anyag keletkezik, és fékezi az erdőpusztítást. A rossz szigetelés akár 30%-kal is ronthatja a ház energiahatékonyságát, jellemzően úgy, hogy az ablakok, ajtók résein kiszökik a meleg. Könnyen ellenőrizhetjük, hogy pontosan hol: egy meggyújtott gyertyát óvatosan mozgassunk végig a kritikus helyeken a falak mentén, kémények, nyílászárók mellett: a huzat a megremegteti a lángot, extrém esetben ki is alszik. Ideiglenes megoldásként maradék anyagokkal, párnákkal zárjuk el a légréseket.

ablak szigetelés

Elektronika
Szintén nem kevés energiát használnak az elektromos háztartási készülékek. Szerezzünk be nagyobb központi elosztókat, így nem kell egyesével kihúzni a használaton kívüli vezetékeket. A számítógépek alapbeállítása általában nem az energiatakarékosságnak kedvez. Használjuk a hibernálás funkciót, a képernyő automatikus kikapcsolását és a hasonló trükköket. A hagyományos villanykörtéket cseréljük ki gazdaságosabb, hosszabb élettartamú LED izzókra.

elosztó

Ajánlott tartalom

Választhatnak a napelemesek, kinek adják el az áramot

Az új bruttó elszámolási rendszerben lehetőség lesz piaci kereskedőknek is eladni a napelemekkel megtermelt energiát.