Spóroljon napelemes ablakkal

A napenergia termelése házablakon keresztül ma már valóságosnak tűnik. A Massachussetts-i Műszaki Intézet (MIT) kísérletet folytatott olyan napenergia termelési rendszer kialakítására és elterjesztésére, amely a lakások ablakait alkalmazza a szilíciumos napelemes cellák helyett. (Aiolus News)

A 2008 óta fejlesztés alatt álló rendszer mára beérett: Marc Baldo professzor és csapata, ahelyett, hogy jobb napelemes cellák építését kutatta volna, azon gondolkodott, hogyan lehetne több fényt nyerni abból, ami már rendelkezésre áll. Arról van szó, hogy kisebb méretekben alkalmazzák a különböző termodinamikus naperőművekben széleskörűen alkalmazott technikát, amely felhasználva a nap erejét, nagy parabola tükrökön keresztül összegyűjti, és azt hővé alakítja át. Az Intézet kutatói azonban létrehoztak egy szerves anyagból álló átlátszó festéket, amely az ablakokra applikálva képes katalizálni a fényt és integrálni azt azok belsejébe. Az üveg egy olyan nagy optikai rostlemez funkcióját tölti be, ami a fényt kifelé vezeti, és energiává alakítja a keret mentén rendelkezésre álló napelemes cellákon keresztül. Az Intézet közleménye szerint a házak minden ablaka hamarosan az elektromosság forrásává válhat.

Ajánlott tartalom

A kormány bejelentette az új napelem pályázatot

Az energiaügyi miniszter bejelentette, hogy folytatódik a Napenergia Plusz program, pályázatot írnak ki azoknak, akik korábban telepítettek napelemet, de kiestek a tízéves szaldós időszakból.