Spóroljunk rengeteget a gázszámlán!

Amikor a Google megvette a Nestet, napokig mindenki az okostermosztátokról beszélt. Sokan lelkesedtek rá arra, hogy a termosztát képes megtanulni szokásainkat, és a hőmérséklet rugalmas beállítgatásával segít sprórolni a fűtésszámlán. A Siemens Synco nevű rendszere nem tanulékony, cserébe a legapróbb részletekig be lehet állítgatni szinte mindent.

Intelligens otthonos sorozatunkban eddig olyan megoldásokat vettünk sorra, amelyek kényelmesebbé teszik mindennapjainkat. A világítás automatizálása talán az egyetlen, amellyel akár energiát is spórolhatunk, ha úgy állítjuk be a rendszert, hogy tényleg csak ott égjen a villany, ahol épp vagyunk. De ha erre nem figyelünk, csak a hagyományos izzók ledesre cserélésével amúgy is rengeget takaríthatunk meg. A kamerarendszerek, az okoskonnektor, a nyílásérzékelők azonban gyakorlati hasznot nem hoznak, ha nem vesszük annak, hogy a kényelem sokat megér.

Most azonban egy olyan rendszert mutatunk be, amelynek segítségével akár ezreket is megsprórolhatunk a fűtésszámlán. A Siemens Synco nevű rendszere ígéri ezt, aminek a lényege, hogy helyiségenként lehet szabályozni a hőmérsékletet a lakásban, és ezt időzítéssel is meg lehet fejelni, hogyha nem vagyunk otthon, ne menjen feleslegesen a fűtés.

A Siemens fűtésszabályozó rendszere sokkal bonyolultabb az eddigi cikkekben bemutatottaknál. Már a tesztelés megszervezése alatt nagyon sok információt kértek a gyártótól. Hány szoba van a lakásban, mennyi radiátor van, van-e szigetelés, van-e kábeles internet. Ezeket az eszközöket nem bízzák a felhasználóra, szakember végzi a beszerelést és beüzemelést. Itt már nem arról van szó, hogy megveszem a boltban, hazahozom dobozban és rácsatlakoztatom a wifire, hogy működjön.

Maga a fűtésrendszer teljes kiokosítása egy egész napig eltartott a szakembereknek. Mármint a szerelés része, mert akkor még hátravolt a tanulási folyamat. A radiátorokra elektromos szelepmozgatót kellett tenni, ehhez azonban nálunk a radiátorok szelepeit is cserélni kellett, mert nem volt kompatibilis a szelepmozgatókkal. Ezt a Siemens partnereként az Érchegyi Generál munkatársai végezték el. A Siemens emberei aztán felszerelték a külső időjárás-figyelő egységet, a központi kommunikációs egységet pedig összelőtték a wifivel. Így mindent egy helyről tudok irányítani, még akkor is, ha nem vagyok otthon.

Az első néhány nap tanulással telt: első lépésként rögtön be kellett állítani a szobákban, milyen legyen a hőmérséklet. Ezt a központi vezérlővel is megtehetjük, de elsőre nekem egyszerűbbnek tűnt a webes felület annak ellenére, hogy eléggé fapados a dizájnja. Alapbeállításként reggel hat és este tíz között van a komfortzónában az összes helyiség, ez azt jelenti, hogy 21 fokra fűti fel a szobákat. Ezt változtattam meg úgy, hogy a reggeli munkába indulás után kapcsoljon a rendszer prekomfort fokozatba. Ez gyárilag 20 fokot jelent, de én levettem 18 fokra. Minek fűtsön, ha nincs otthon senki? A rendszernek azt is megadtam, hogy hazaérkezésünk előtt fél órával kezdjen fűteni a nappaliban és a fürdőben, hogy melegre érkezzünk. A hálószobákban ezt az időpontot későbbre adtam meg.

Néhány nap alatt kölcsönösen kiismertük egymást.

Én például nem hittem el, hogy tényleg 21 fok van a szobákban, hiába állította azt a rendszer.

-

A régi termosztátunk sem annyit mutatott, rendszeresen másfél-két fokkal mért kevesebbet. Szerencsére a szelepmozgatókba épített hőmérőket finomhangolni is lehet, összehangoltam a régi termosztáttal és máris jobb lett a család közérzete. Ez a mondat egyébként három napi próbálgatásomba került, folyamatosan kellett állítgatni, hogy tényleg olyan legyen a hőmérséklet, amelyben jól érezzük magunkat.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.