Spray-on napelemes technológia

A napelemek általában szilíciumból készülnek és egy vékony szilícium-nitrát réteggel vonják be őket, amely antireflektív felületként működve növeli a cellák hatékonyságát. Pont ennek a rétegnek az előállítása a legköltségesebb, speciális, vákumos környezet szükséges hozzá.

Ez utóbbi folyamatnak a kiiktatását és általa a költségek csökkentését tűzte ki célul az ausztrál Park Solar napenergia-vállalat, a finn Braggone Oy és az ausztrál nemzeti egyetemmel együttműködve. Az új spray-on módszertől a jelenleg az ipart uraló, hagyományos gyártási technikák kiszorítását várják. A vákumbevonat lépéseit egy felfújt hidrogén- és antireflektív réteggel helyettesítik, így az egyes cellák bevonása futószalagon is történhet, jelentősen gyorsítva a folyamatot a redukált kiadások haszna mellett. Az egyszerűsített eljárás, a számítások szerint, mintegy 5 millió dollárral kevesebb dologi költséget jelent a közepes méretű gyárak számára.

A második szempont a fejlesztés során a hatékonyság növelése volt. Ebben a szakaszban a napenergia-termelésben éllovas Németország is csatlakozott a csapathoz. Jelenleg a nappanelek 5-24%-os hatékonysággal működnek. A felületnöveléssel a hatékonyság is fokozható, ám az elemek felszíne durvább lesz, a túl durva felület pedig megszakítja a kristályos szerkezetet, illetve annak hatékonyságát. A kutatás során a legkedvezőbb felület kifejlesztése a cél.
Az új ausztrál Solar Park vállalata 70 millió $-os csúcstechnológiai beruházást tervez, 2010-es gyártási kezdettel. Évi 19 millió napelem gyártásával indítja el tevékenységét, mely elegendő 20.000 ausztrál otthon és az európai export ellátására.  A cég a termelés további növelését is elképzelhetőnek tartja, hiszen a napelemek piaca egyre inkább bővül, növekedési üteme megfelel a mobiltelefonok, a digitális fényképezőgépek és a laptopok fejlődésével.

Ajánlott tartalom

Tavaly már a megújuló források aránya volt a legnagyobb az EU áramtermelésében

Meghaladta a megújuló energiaforrások aránya a szén-dioxid-kibocsátással járó fosszilis tüzelőanyagok arányát tavaly az Európai Unió (EU) áramtermelésében - mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.