Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.

Arányok és stílusok

Tény, hogy a kerti járdák és teraszok szilárd burkolatáról a buja növényzet, a fókuszpontként telepített látványos növénycsoport vagy egy-egy különleges megjelenésű fa elvonja a tekintetet, ennek ellenére mégis érdemes olyan burkolatot választani, amely tökéletesen harmonizál a kertünk és a házunk stílusával. A funkciójának megfelelő arányokkal tervezett és megépített burkolat nem hatalmasodik el a kerten, mégis a maximális kényelmet nyújtja a biztonságos közlekedéshez. A karakterükből és egyediségükből adódóan az antikolt térkövek a felületükön megjelenő patina segítségével szinte valóságos történeteket elevenítenek fel, és visszarepítenek bennünket a régmúlt idők világába. Egyedi atmoszférát varázsolnak, és minden egyes darabjukkal egy apró részletet hozzátesznek a ház környezetének történetéhez.

Kerti építmények térkövekből

A kerteket nem csupán a növények teszik élővé, hanem mi magunk is azzal, hogy – az életterünk kiterjesztéseként – a lehető leggyakrabban használjuk. A szabadban töltött idő, a kerti főzés és étkezés, a baráti beszélgetés a tűz mellett valódi kikapcsolódást jelentenek. A Tokajkő méretaránya lehetővé teszi, hogy ne csupán burkolatként, hanem a hagyományos téglához hasonlóan falazatként is alkalmazzuk. Mindez történhet falazóhabarcs vagy kimondottan erre a célra fejlesztett építési ragasztó segítségével is. Az antikolt térkövek tehát nem csupán karakteres megjelenésükkel és textúrájukkal emelkednek ki a hagyományos térkövek közül, hanem azzal is, hogy kiválóan alkalmasak olyan kerti építmények létrehozására, mint a kerti konyha és fűszerspirál vagy a kültéri tűzrakóhely.

A térkövekből készült ágyás tökéletes megoldást nyújt a különböző funkciókkal rendelkező kerti területek elválasztására, és ideális ahhoz, hogy fűszernövényeket, látványos évelőket vagy az intim szférát erősítő, a belátást gátló örökzöld lomb- és tűlevelű növényeket ültessünk bele. Az antikolt térkövek felhasználásával ötvöződik a természetesség és a funkcionalitás, ezért az angol stílusú, évelő növényekkel gazdagon beültetett vidéki kertek hangulatához éppen olyan jól illeszthető, mint a hazai népi építészetre több tájegységünkön is jellemző tornácos ház körüli burkolathoz.

Engedjük szabadon a képzeletünket, és inspirálódjunk a különböző kertészeti magazinokból, tervezzünk az egységes megjelenést biztosító és sokoldalú térkövekből változatos külső élettereket, és ne feledjük: a stílusos megjelenés és az időtállóság együttesen járul hozzá ahhoz, hogy a kerti építmények ne csak esztétikailag és funkcionálisan legyenek kiváló kültéri elemek, hanem megépítésükkel egyben növeljék az ingatlan valós értékét.

 

 

 

Partner hír

Ajánlott tartalom

Az a feladatunk, hogy megőrizzük a Földet a jövő generációinak

Fontos, hogy a fenntarthatósággal foglalkozzunk, és létrejöjjön egy közös tudás, amely segíthet abban, hogy élhetővé tudjuk tenni a világot a jövőben is, és a gyermekeink és unokáink is élvezhessék a bolygó adottságait - hangsúlyozta ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Szabadkán, ahol előadást tartott a Fenntarthatósági Témahét keretében.