Sugárzó anyagot találtak Budapesten

Sugárzó anyagot találtak egy budapesti lakásban lomtalanítás közben szombaton, öt embert kórházba szállítottak, de nem esett bajuk. Az ÁNTSZ mérései csekély mértékű sugárzást igazoltak, amely egészségkárosodást nem okozhat vagy okozhatott.

Pap Judit, a BRFK sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta: dél körül kaptak bejelentést egy lomtalanítást végző cégtől, hogy az I. kerületi Mészáros utcában egy lakás lomtalanítása közben a megengedettnél magasabb sugárzási értéket mértek. A rendőrség a helyszínt biztosította a katasztrófavédelem kiérkezéséig. A katasztrófavédők mérései szintén igazolták a magasabb sugárzási értéket. Ezután értesítették az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézetet (OSSKI). Az ÁNTSZ OSSKI Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálata (OSKSZ) a helyszínre érkezve megállapította, hogy csaknem húsz olyan műszertartozék van a lakásban, amelyek mindegyike alacsony aktivitású mértékben sugárzó forrás – közölte Turai István, az OSKSZ vezetője.

A sugárzó tárgyakat egy hagyaték felszámolása közben találták. A szerencsés véletlennek köszönhetően a lakás kiürítésében részt vevők egyikénél radióaktivitást mérő műszer volt, amely a lakásba lépve azonnal jelzett. A tárgyak egy tavaly elhunyt, valamikor vákuumtechnikával foglalkozó professzor gazdag műszaki gyűjteményének részei.
A mérések azt igazolták, hogy a műszaki alkatrészek olyan csekély mértékben sugároznak, amely egészségkárosodást nem okozhat vagy okozhatott. Az OSSKI készenléti szolgálata lefoglalta, és speciális gépjárművével elszállította további vizsgálat céljából a sugárzó alkatrészeket. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint a helyszínről három férfit és két nőt kórházba szállítottak, de a vizsgálatok azt igazolták, hogy egyiküknek sem történt semmi baja.

Ajánlott tartalom

Klímavál spórolni? Mutatjuk, mely klímákkal lehetséges

Ha split klímával fűtünk az olcsóbb és hatékonyabb, mint a gázzal való fűtés.