Súlyos áradásokkal küzdenek

Özönvízszerű monszuneső okoz áradásokat Pakisztán déli területein.

Legsúlyosabb a helyzet Sindh tartományban írja az idokep.hu. Az ázsiai országban hetek óta tartó heves esőzések következtében mintegy 270-en vesztették életüket, kb. 5-10 millió embert érint a katasztrófa.  Elsősorban az ország déli régióiban hatalmas áradásokkal kell megküzdeniük a helyi lakosoknak, Karachi városát – mely Pakisztán legjelentősebb kereskeselmi központja – teljesen megbénította az ár. Iskolákat, piacokat zártak be, sok ember kénytelen volt elhagyni járművét, miután elöntötte az utcákat a víz. Sindh tartományban falvakat öntöttek el a megáradt csatornák, melyek esetében nincs megoldva a csapadékvíz megfelelő módon történő elvezetése. Sokan a régióban még a tavaly nyári pusztító áradásokat sem “heverték ki”, melyek Pakisztán történetének eddigi legsúlyosabb áradásai voltak. Az akkori árvíz idején milliók váltak hontalanná és legalább 2000 ember vesztette életét, miután a medrükből kilépő folyók házakat, tulajdonokat tettek a föld színével egyenlővé. Árvízkárosultak tömegei még ma is menekülttáborokban élnek.

 
Sindh tartományban, a monszun esőzések és árvizek által leginkább érintett területen a hatóságok szerint a mostani helyzet legalább olyan rossz, mint a tavalyi. Miközben 2010-ben az Induson végigvonuló hatalmas ár öntötte el a környező területeket, addig az idei áradásokat a felhőszakadások okozzák, és nagyobb térségeket érintenek. Pakisztán katasztrófavédelmi vezetőségének igazgatója hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyzet napról-napra rosszabbodik, ahogy a folyók vízszintje a hiányos csatornahálózat miatt folyamatosan emelkedik. Az árvíz közel egymillió házat rongált meg, vagy pusztított el teljesen, emellett mintegy 1,7 millió hektár megművelhető földterületet öntött el. Sokak ideiglenes menedékhelyeken vagy éppen a szabad ég alatt élnek, élelemre, ívóvízre lenne szükségük, melyet azonban csak hajók vagy helikopter szállíthatnak a térségbe. Vannak olyanok is azonban, akik nem hajlandók elhagyni lakhelyüket. Az USA élelemmel segíti a károsultakat, emellett ígéretett tett sátrak, gyógyszerek küldésére is, emellett Kína is felajánlott egy nagyobb összeget mint kölcsönt emberbaráti támogatásként.

Ajánlott tartalom

Miért érdemes otthoni víztisztítót használni?

Talán felesleges luxusnak tűnhet az otthoni víztisztítók használata, hosszú távon nagyon jó befektetésnek bizonyulhatnak, ráadásul csökkenthetik a háztartás műanyaghasználatát is.