Súlyos áradásokkal küzdenek

Özönvízszerű monszuneső okoz áradásokat Pakisztán déli területein.

Legsúlyosabb a helyzet Sindh tartományban írja az idokep.hu. Az ázsiai országban hetek óta tartó heves esőzések következtében mintegy 270-en vesztették életüket, kb. 5-10 millió embert érint a katasztrófa.  Elsősorban az ország déli régióiban hatalmas áradásokkal kell megküzdeniük a helyi lakosoknak, Karachi városát – mely Pakisztán legjelentősebb kereskeselmi központja – teljesen megbénította az ár. Iskolákat, piacokat zártak be, sok ember kénytelen volt elhagyni járművét, miután elöntötte az utcákat a víz. Sindh tartományban falvakat öntöttek el a megáradt csatornák, melyek esetében nincs megoldva a csapadékvíz megfelelő módon történő elvezetése. Sokan a régióban még a tavaly nyári pusztító áradásokat sem “heverték ki”, melyek Pakisztán történetének eddigi legsúlyosabb áradásai voltak. Az akkori árvíz idején milliók váltak hontalanná és legalább 2000 ember vesztette életét, miután a medrükből kilépő folyók házakat, tulajdonokat tettek a föld színével egyenlővé. Árvízkárosultak tömegei még ma is menekülttáborokban élnek.

 
Sindh tartományban, a monszun esőzések és árvizek által leginkább érintett területen a hatóságok szerint a mostani helyzet legalább olyan rossz, mint a tavalyi. Miközben 2010-ben az Induson végigvonuló hatalmas ár öntötte el a környező területeket, addig az idei áradásokat a felhőszakadások okozzák, és nagyobb térségeket érintenek. Pakisztán katasztrófavédelmi vezetőségének igazgatója hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyzet napról-napra rosszabbodik, ahogy a folyók vízszintje a hiányos csatornahálózat miatt folyamatosan emelkedik. Az árvíz közel egymillió házat rongált meg, vagy pusztított el teljesen, emellett mintegy 1,7 millió hektár megművelhető földterületet öntött el. Sokak ideiglenes menedékhelyeken vagy éppen a szabad ég alatt élnek, élelemre, ívóvízre lenne szükségük, melyet azonban csak hajók vagy helikopter szállíthatnak a térségbe. Vannak olyanok is azonban, akik nem hajlandók elhagyni lakhelyüket. Az USA élelemmel segíti a károsultakat, emellett ígéretett tett sátrak, gyógyszerek küldésére is, emellett Kína is felajánlott egy nagyobb összeget mint kölcsönt emberbaráti támogatásként.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.