Súlyos áramár-emelkedés jöhet, mutatjuk hogyan védekezhet ellene!

Az európai energiaválság számos területre kihat, itthon a rezsicsökkentés részleges eltörlése óta az általános drágulás már az energiaszámlákon is tetten érhető.

Napelem rendszerrel vehetjük fel a harcot az elszálló villanyárakkal szemben. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Tovább drágult a földgáz, új rekordot döntöttek az európai áramárak – számol be a Napi.hu. Az egyre mélyülő energiaválság kontinens-szerte recesszióval fenyeget, a problémát pedig tovább súlyosbítja, hogy a hőség és az aszály miatt a földrészen sok atomerőművet le kellett állítani. A rezsicsökkentés rendszerének részleges megszüntetése miatt az árak emelkedését már az energiaszámláknál is megérzi a lakosság. Az energiaválság nem teljesen új, hiszen már 2021-ben megkezdődött, Európában viszont az ukrajnai háború kitörése óta, illetve az uniós szankciók hatására tovább mélyült a krízis. Mindezt tetézi a mostani forró, száraz időszak. A következmények nem korlátozódnak az energiaszektorra, az elszálló árak gyakorlatilag minden területen megfigyelhetőek.

Tovább emelkedhetnek a számlák

A European Energy Exchange AG-nél a 2023-as megawattóránkénti villamosenergia-árak 3,2 százalékkal, 475 euróra (mintegy 190 ezer forintra) emelkedtek Németországban. Ez a tavaly ilyenkor mért szintnek közel hatszorosa, csak az elmúlt két hónapban kétszeres volt a növekedés.
Kérdéses, hogy a szűkös gázkészletek felhasználásával elegendő áramot tudnak-e majd előállítani télen. Franciaország alacsony nukleáris kapacitásának hatására az elkövetkező időszakban csökkenni fog az energiaexport lehetősége, a hőhullámok és a szárazság pedig rövid távon terheli meg az infrastruktúrát. Utóbbi probléma a paksi atomerőművet is érinti, a létesítménynél két blokkot is leállítottak karbantartás miatt.

Az emelkedő energiaárak Európa számos országában érzékeltetik hatásukat, sok helyen nőnek a számlák, de rengeteg egyéb területen is tetten érhető a drágulás. Az energia a földrészen mindenhol az infláció mozgatórugója, a fogyasztói árakban kétszámjegyű növekedést tapasztalni. Hazánkban a kilőtt energiaárak hirtelen szakadtak a lakosság nyakába, amikor a kormány júliusban bejelentette, hogy augusztustól részben elengedi a rezsicsökkentés rendszerét. Az intézkedés értelmében az átlagfogyasztási határ felett a háztartásoknak már nem jár a rezsicsökkentett ár. Az egyetemes szolgáltatásban a gáz- és áramárak esetében folyamatosan felülvizsgálják a lakossági piaci árat. Az elszálló európai energiaárak, valamint a hazai energiatermelés szűkös kapacitásai miatt előtérbe került áramimport, ez pedig a mostaninál is magasabb díjakhoz vezethet.

Az európai kormányok jelenleg is vizsgálják, hogy miként lehetne mérsékelni az energiaköltségek növekedésének következményeit. Franciaországban az állam azt tervezi, hogy teljesen államosítja a hőségben bajba került Electricite de France SA atomerőműves céget. A dán Energi Danmark közműszolgáltató elemzése alapján nincs jele annak, hogy a drágulás belátható időn belül véget érne. „A héten további áremelkedésre számítunk, hacsak nem érkezik néhány figyelemre méltó, elsősorban a gázzal kapcsolatos csökkenő jelzés” – írta a közműcég. Eközben a jövő hónapra szóló holland benchmark gáz határidős ügyleteknél még tovább nőttek az árak, miközben azok már a múlt héten is emelkedtek. Amszterdamban 3,9 százalékos napközbeni drágulást is jelentettek a szeptemberi gázszerződéseknél.

Beruházásokkal csökkentenék a rezsit

A drasztikusan emelkedő árak következtében Magyarországon egyre több háztartásban fontolgatják az olyan beruházásokat, amelyeknek köszönhetően mérsékelhetik a rezsit. Az energiahatékonyság növelésével, például a hőszigeteléssel rengeteg energia takarítható meg, de az áram helyi megtermelésével, így a napelemek telepítésével is sokat spórolhatunk. Ezek esetenként igen költséges projektek lehetnek, adottak azonban olyan programok, amelyek segíthetnek a beruházásban. A napelemek telepítését is támogató otthonfelújítási pályázat keretében például akár a költségek 50 százalékát is visszaszerezhetik a résztvevők, a napelemes és fűtéskorszerűsítési programban pedig 100 százalékos vissza nem térítendő támogatás jár az alacsony jövedelmű háztartásoknak. Előbbi pályázat előreláthatóan év végéig fut, utóbbi programba pedig legközelebb valószínűleg jövő tavasszal lehet bekapcsolódni.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a legegyszerűbben telepíthető napelem?

Az olasz Fly Solartech új, 60 cellás TOPCon napelemet mutatott be, 17,87% teljesítmény-átalakítási hatékonysággal.