Súlyos természeti katasztrófa Brazília partjainál: a legrosszabb még hátra van

A legrosszabb még hátravan – mondta Jair Bolsonaro brazil elnök vasárnap az ország atlanti-óceáni partvidékét három hónapja sújtó titokzatos olajszennyeződésről.

“Ami eddig érkezett és amit mostanáig kiemeltek (a vízből), az csak egy kis része annak, ami kiömlött. A legrosszabb még hátravan” – jelentette ki Bolsonaro a brazil Record tv-csatornának adott interjúban. Hozzátette, “minden jel” arra a Bouboulina nevű görög olajszállító hajóra mutat, amelyet a brazil hatóságok pénteken neveztek meg az ökológiai katasztrófa felelőseként, műholdas adatok elemzése után. A tankhajót üzemeltető görög Delta Tankers társaság tagadja felelősségét. Az elnök bűncselekménynek nevezte a történteket, és azt mondta, hogy az eddig észleltnél “sokkal nagyobb katasztrófa” kialakulására számít. A brazil hatóságok először július 29-én mutatták ki az olajszennyeződést Paraíba szövetségi állam több mint 700 kilométeres partszakaszán. A szennyeződés azóta dél felé terjedve elérte Bahia szövetségi államot, és már összesen kétezer kilométernyi partszakaszt érint, köztük a Bahia közeli Abrolhos térségét, amely a hosszú szárnyú bálnák és a világon páratlan korallképződmények otthona.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.