Sürgeti az EU a klímaváltozás elleni harc fokozását

Fel akarják gyorsítani az új globális éghajlat-változási szerződésről szóló tárgyalásokat az Európai Bizottság és az Európai Unió tagállamai, ezért számos kérdésben sürgetni fogják az előrelépést a december 1- 12-én Poznanban tartandó ENSZ éghajlat-változási konferencián.

Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi felelős a találkozó előtt Brüsszelben úgy nyilatkozott, hogy az úgynevezett kiotói jegyzőkönyvben megállapított kibocsátási célkitűzések 2012-es lejárata utáni időszakra vonatkozóan az éghajlatváltozás “átfogó és merész kezeléséről” kell rendelkezni.

“Az egyezmény mindenki által osztott jövőképe szerint a fejlett országoknak 2020-ig az üvegházhatást okozó gázok globális kibocsátását drasztikusan le kell csökkenteniük, miközben műszaki és pénzügyi támogatás nyújtásával segíteniük kell a fejlődő országokat abban, hogy alacsony széndioxid-kibocsátással járó fejlődési pályára álljanak, és alkalmazkodjanak az éghajlatváltozás ma már elkerülhetetlen következményeihez” – szögezte le pénteki közleményében a brüsszeli bizottság.

Az EU egyebek között szeretne elérni megállapodást egy egyértelmű munkatervről és előrelépést a 2020-as és 2050-es célkitűzések elfogadásának irányában.

Dimasz arra is emlékeztetett, hogy az EU már “tanúbizonyságát adta vezetési képességének”, amikor kötelezettséget vállalt arra, hogy 2020-ig kibocsátásait legalább 20 százalékkal, illetve abban az esetben, ha az új globális egyezmény keretében más fejlett országok is hasonló csökkentést vállalnak, akár 30 százalékkal az 1990-es szint alá csökkenti.

Ajánlott tartalom

Kihalás fenyeget minden ötödik európai madárfajt

Minden ötödik madárfajt, köztük a sárszalonkát, a sarlósfecskét és a vetési varjút is a kihalás fenyegeti Európában a BirdLife madárvédelmi szervezet legújabb vörös listája szerint.