Gondot okoz a romániai Szatmár megyében, hogy néhány héten belül be kell zárni a környezetszennyező szeméttárolókat, és csupán két - a szatmárnémeti (Satu Mare) és a tasnádi - hulladéklerakó üzemelhet a térségben

Sürgető szemétügyek a romániai Szatmár megyében

Gondot okoz a romániai Szatmár megyében, hogy néhány héten belül be kell zárni a környezetszennyező szeméttárolókat, és csupán két – a szatmárnémeti (Satu Mare) és a tasnádi – hulladéklerakó üzemelhet a térségben

Mivel a Szamosdob (Doba) község határában létesülő regionális hulladéktároló a közbeszerzési eljárás megóvása miatt csupán 2010 közepére készül el, addig az egész megyéből a két még működő tárlónak kell befogadnia a szemetet. A két befogadó településnek várhatóan tárolási, míg a megye többi helységének szállítási gondjai lesznek. A településeknek önállóan kell megoldaniuk a háztartási szemét elszállítását, az emiatt adódó pluszköltséget pedig a lakosságnak kell majd kifizetnie. Egyelőre azt sem tudni, hogy a szatmárnémeti és tasnádi tározók képesek-e befogadni az egész megye szemetét, ennek megállapításához a szakembereknek különböző előtanulmányokat kell készíteniük – írja a Krónika című kolozsvári napilap hétfő számában.

Csehi Árpád, Szatmár megyei tanácselnök arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben a szatmáriaknak a szomszédos megyék, Máramaros és Szilágy megye tárolóiba kell szállítaniuk a szemetet, az horribilis összegekbe kerül majd. A környezetvédelmi hatóságok képviselői szerint a szelektív hulladékgyűjtés megoldást jelentene a szatmáriak gondjára, ugyanis a válogatott háztartási hulladék kevesebb helyet foglal.

Ilyés Gyula, Szatmárnémeti polgármestere szerint ez csak részmegoldás lenne, mivel nem kifizetődő a szelektív hulladékgyűjtés. Kétszer, sőt akár háromszor többe kerül, mint a hagyományos megoldás, hiszen minden válogatott szemétcsoportot külön kell elszállítani. Ilyés Gyula úgy véli, hogy amíg a szelektíven gyűjtött hulladékot feldolgozó ipar fel nem lendül, és nem kap állami támogatást, nem bizonyulhat megfelelőnek az alternatíva.

Ajánlott tartalom

Riasztó képet mutat a magyar serdülők egészségmagatartása

Kedvezőtlen étkezési és fizikai aktivitási szokások, romló szerhasználati és egészségiállapot-mutatók, de javuló tendenciák is megfigyelhetők a magyar iskolások körében – állapítják meg az ELTE PPK kutatói legutóbbi felmérésük alapján. A vizsgálat a WHO-val és hazai partnerként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel együttműködésben zajlott, az „Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása” nemzetközi kutatás részeként.