Svéd széllel finn adatbankját táplálja a Google

Első ízben kötött Európában megújuló energiáról szóló szerződést a Google.

A Mountain View-i óriáscég a svéd O2 céggel kötött megállapodás értelmében a svéd Lappföldön, Maevaarában lévő 72 MW-os szélpark által termelt energiával táplálja finnországi adatbankját. A Google 10 évre vásárolta meg a svéd szélpark által termelt összes energiát. Az internet megacégének ez már a negyedik olyan üzlete, amely zöldenergia megvásárlásáról szól.

A svédországi megállapodással szinte egy időben jelentették be, hogy a Google beszállt egy dél-afrikai naperőmű építésébe, valamint egy, a szélerőművek hatékonyságát célzó kísérletbe a japán Makani céggel.

„A Maevaraa szélpark nem csupán még fenntarthatóbbá teszi finn adatbankunkat, hanem közelebb hoz minket a világháló működéséhez szükséges megújuló energia-kapacitást növelő célkitűzésünkhöz – nyilatkozta François Sterin, a Google infrastruktúra-csapatának vezető menedzsere – Természetesen a megújuló energia hasznos a környezetnek, de hosszú távon pénzügyi értelemben is az. Ezért, azon túl, hogy megvédjük magunkat a hosszú távú beruházásokkal a jövendő energiaár-emelésektől, új megújuló energia-tervekbe is befektetünk.” Az O2 számára is újabb befektetést jelent a Google-lal kötött üzlet, mert ennek köszönhetően építheti fel Németországban újabb szélparkját az Allianz biztosító számára, amely a tervek szerint 2015-re készül el, írja az energiacentrum.com.

Ajánlott tartalom

Harmadik-negyedik helyet foglaljuk el a dízel és benzin árakkal a környező országhoz képest

Elérhetőek a hazai és régiós üzemanyagár-információk a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapján, a hazai dízel és benzin ára a harmadik-negyedik helyen van a környező országok között - hívta fel a figyelmet a szervezet pénteken.