Svédország végleg lekapcsolta a ringhalsi atomerőmű egyik 40 éves reaktorát

Svédország végleg lekapcsolta a Göteborgtól 60 kilométerre délre található Ringhals atomerőmű kettes számú, nyomottvizes reaktorát, amely már több mint 40 évet üzemelt – közölte a svéd TT hírügynökség.

A reaktor lebontása akár egy évtizedig is eltarthat, ennek első lépése lesz januárban a megmaradt fűtőanyag eltávolítása. Az erőmű tulajdonosai, a svéd Vattenfall és a német Uniper 2015-ben döntött a létesítmény két reaktorának leállításáról, mert azok további üzemeltetése veszteséges lenne. A Ringhals 1 forralóvizes reaktort várhatóan 2020 végén kapcsolják le. A Ringhals 3 és Ringhals 4 nyomottvizes reaktorok 2040-ig üzemel. A Ringhals 2 reaktort a Westinghouse Electric vállalat építette, 1975-ben állították üzembe. A Vattenfall szerint a ringhalsi a skandináv térség legnagyobb atomerőműve, s mintegy ötödét fedezi a svéd energiaigényeknek. Svédországban három atomerőmű üzemel összesen hét reaktorral, amelyek az országban előállított áram csaknem 40 százalékát termelik. A Stockholmtól északra található Forsmark erőműben három, a délkelet-svédországi Oskarshamn erőműben egy, a Ringhals erőműben pedig három reaktor maradt egyelőre üzemben.

Ajánlott tartalom

Időszakosan kikapcsolják az áramot Koszovóban az energiaválság miatt

Koszovó energiaelosztó vállalata, a KEDS közölte, hogy hétfő reggel 8 órától időzített áramkimaradások lesznek a hazai energiatermelés csökkenése és az importból beszerzett üzemanyag magas ára miatt.