Szabályoznák, hogy mit égethetne el a lakosság a tüzelőberendezésekben

Jogszabályt terveznek készíteni a szilárd tüzelőanyagok, mint a szén, a lignit, a biomassza, vagy a tőzeg lakossági tüzelőberendezésben történő égetéséről, hogy többek között csökkenjen a levegő káros szálló por tartalma.

Jelenleg csak a folyékony tüzelőanyagok vonatkozásban van szabályozva a tüzelőberendezésekben felhasználható tüzelőanyag minősége. A háztartásokban hulladékot és veszélyes anyagokat is elégetnek a kályhákban illegálisan, ennek visszaszorítását a lakosság tájékoztatásával remélik.

Az idei év első negyedévében felmérések után történnek, hogy előkészíthessék a szilárd tüzelőanyagok lakossági tüzelőberendezésben történő égetéséről szóló jogszabályt – közölte a parlament honlapján a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándort a független Szili Katalin kérdezte arról, hogy milyen hatékony lépéseket kíván a kormányzat a súlyos egészségügyi kockázatot jelentő kisméretű szálló por (PM10 és a PM2.5) koncentrációjának csökkentése érdekében. Januárban és februárban több településen is az egészségügyi határérték felé került a káros száll por koncentrációja. A tárcavezető több más terv között leírta, hogy a tüzelőberendezésekben felhasználható tüzelőanyag minősége jelenleg csak a folyékony tüzelőanyagok vonatkozásban van szabályozva az egyes folyékony tüzelő és fűtőanyagok kéntartalmának csökkentéséről szóló együttes rendeletben. A szilárd tüzelőanyagok (többek között a szén, a lignit, a tőzeg, a biomassza, a pellet) vonatkozásában jelenleg legfeljebb nemzetközi szabványok állnak rendelkezésre, erre vonatkozó hazai szabályozás nincs, és uniós szinten sincs egységes szabályozásról.

Fazekas arra emlékeztetett, hogy a lakossági tüzelésből származó kibocsátások uniós szinten is problémát jelentenek, több tekintetben folyik munka a közösségi szabályozás módosítására. Az Európai Bizottság által tavaly decemberben benyújtott levegőtisztaság-védelmi javaslatcsomag egyik eleme a közepes (1-50 MWth közötti ) tüzelőberendezésekre vonatkozó új irányelvjavaslat, melynek tárgyalása idén megkezdődik. A háztartási méretű tüzelőberendezések az Ecodesign irányelv keretében kerülnek szabályozásra. A gáz, illetve a folyékony tüzelőanyaggal üzemelő háztartási tüzelőberendezésekre vonatkozóan tavaly elfogadásra kerültek a módosított előírások, a szilárd tüzelőanyaggal üzemelő háztartási tüzelőberendezések viszonylatában még folytatódnak a tárgyalások. A megszülető szabályozás átültetésével Fazekas szerint Magyarországon is megoldódik ezen forráskategória légszennyezőanyag kibocsátásának korlátozása.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.