Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Mi változik a napelemes rendszerek elszámolásánál?
Tudj meg többet: Napenergia

Mi változik a napelemes rendszerek elszámolásánál?

Bruttó elszámolás érkezik 2023 végén a napelemes rendszerek szaldóelszámolása helyett. De mit is jelent ez pontosan?

Tudja meg mennyibe kerül lenullázni a villanyszámláját. Kérjen itt ingyenes ajánlatot. 1 perc alatt megkapja az ajánlatot.

Jó hír, hogy a változás a meglévő és a 2023. végéig szerződést kötött házi napelemrendszereket nem érinti, viszont aki ezután szeretne megújuló energiát, az akkor is fizethet villanyszámlát, ha többlettermelése van. Évről évre növekszik a házi napelemes rendszerek száma. Az E.ON tájékoztatása szerint Baranya megyében csaknem 5200 háztartási méretű kiserőmű van jelenleg, ezek 10 százalékának volt már olyan elszámolási időszaka, amikor többlettermelése volt.

Jelenleg a lakossági napelemes rendszerek többsége úgy kapcsolódik a hálózathoz, hogy amikor a háztartás éppen nem használja fel a tetőre szerelt elemek által megtermelt áramot, akkor visszatáplálja azt a nagy központi hálózatba, és ha a háztartás többet fogyasztott, mint amennyit megtermelt, akkor a különbözetet kiszámlázzák neki. A másik eset, ha viszont többet termelt, mint amennyit fogyasztott, akkor a többlet értékét visszaigényelheti, vagy inkább lenullázhatja a számláját, hiszen aki állami támogatásos hitelt vesz igénybe a telepítéskor, az nem termelhet többet a fogyasztásánál, írta a bama.hu.

A fogyasztó szempontjából tehát a házi napelemrendszernek kulcsfontosságú előnye jelenleg az: teljesen mindegy, hogy mennyi lesz a következő 20–30 évben az elektromos áram ára, mert ha ugyanannyit termel, mint amennyit fogyaszt, akkor a villanyórája minden évben nullát fog mutatni, azaz nem kell fizetnie a villanyszámlát a szolgáltató felé.

Az uniós szabályozással össz­hangban 2024. január 1-től nem lehet szaldóelszámolásra jogosító új hálózati csatlakozást létesíteni, helyette a bruttó elszámolás jön. Ez azt jelenti, hogy ezentúl nem éves egyenleget néznek majd, hanem külön-külön a termelést és a fogyasztást. A fogyasztást az éppen aktuális áramárral számolja ki a szolgáltató, az viszont még nem ismert, hogy a megtermelt energiát milyen áron veszik át. Ha a fogyasztás és a termelés ezentúl nem ugyanazon a tarifán számolódik el, akkor a különbözetet meg kell fizetnie a fogyasztónak.

A kormány a napokban tette közzé, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium megkezdte a lakossági napelemes rendszerek kiépítéséhez vissza nem térítendő beruházási támogatást biztosító program kidolgozását. A családok energiafüggetlenségét erősítő, rezsiterheit tartósan mérséklő fejlesztésekhez várhatóan 2021 júliusától lesz elérhető az újfajta támogatás.

A jogosultak pontos köréről, a támogatási intenzitás mértékéről és a támogatható rendszerek felső teljesítményhatáráról a következő hónapokban születhet döntés. A 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező, vissza nem térítendő támogatásban nem részesülő házi napelemes rendszereknél a jelenleg hatályos szaldóelszámolás változatlan marad.

Ajánlott tartalom

Épületfelújítás: kezdjük a falnál. Kiszámoltuk!

Ha épületfelújítással szeretnénk energiatakarékossá tenni otthonunkat, először is át kell gondoljuk, mely épületszerkezetek korszerűsítésével juthatunk a kívánt eredményhez.