Szálloda tengerparti hulladékból

Róma legújabb attrakciója – a világ első hotelje, teljes egészében hulladékból!

A Save The Beach Hotel (Mentsd Meg a Tengerpartot Szálloda) nem a legtakarosabb, de Európa partjainak annyi, ha a városlakók nem kezdik el tisztítani azokat. A német művész, H. A. Shult által tervezett épület része a Save The Beach környezetvédelmi csoport nyilvános kampányának, ez a „szemetes szálloda” 12 ezer kilogramm, európai strandokról gyűjtött törmelékből került megépítésre.

A Save The Beach szálloda egy igencsak erős gesztus egy nagyon fontos és létező probléma bemutatására, az alkotásban nem elég csak a DADAista gondolatot észrevenni. Egy BBC-nek készített interjúban Shult elmondta: „Szemétből épült, mert bárhova mész ezen a bolygón, mindenhol szemétbe ütközöl. A szemét idejében élünk, egy olyan bolygón, amit nem csak bérelünk.” A valódi ráeszmélés értéke azonban a falakon belül sajátítható el, amik fertőtlenített hulladékból lettek elkészítve.
Azonban a hotel másból is áll – a vázszerkezet például nagyon modern, egy német gyárban előre lett legyártva, és a hulladék-fal elemek is előleg lettek elkészítve. Jól látható, hogy a DADA művészeti mozgalom célja – sokkolni és zavart kelteni a fejekben – még mindig érvényes, például környezetvédelmi témák esetében is. Sajnos foglalásokra nem lehet számítani, hiszen a szálloda csupán átmeneti jellegű.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.