Szalmaház épül Rómában

Róma Quadraro negyedében épül az első városi szalmaház. A klasszikus téglák helyett szalmabálákból és vakolatként fából és agyagból, az antik római hagyomány szerint. A ház teljesen környezetbarát, lélegző és ellentétben azzal, amit gondolnánk, végte1enül tartós. (Aiolus News)

A szalmaházat a BAG cég tervezte, amelynek vezetője Paolo Robazza, aki épített már ökofalut Pescomaggiore-ban / L’Aquila körzetében /‚ amelynek nagy részét a 2009-es földrengés rombolta le. A technikát, amelyet főként vidéken alkalmaztak, most először próbálják nagyvárosban. A szalmának, mint építőanyagnak a felhasználása előnyös: nagyfokú hangszigetelést biztosít, télen meleget, nyáron hűvöset és teljesen kizárja a nedvességet is. Adott esetben az ökológiai fenntarthatóságát azzal is biztosítják, hogy az építkezés helyi gyártókkal, cégekkel történik, az anyagok “0 km-es” szállításával. Mindez a ház árában is jelentkezik: míg a hagyományos anyagokból készült 180 négyzetméteres házak négyzetméterenként 1.800 euróba kerülnek, az ugyancsak ekkorára tervezett szalmaház négyzetmétere csak l.000-l.200 euróba. A régi-új technikával épülő ház elkészítésében részt vehetnek az ország minden részéből érkező fiatal építészek. A szalmaház, a tervek szerint, ez év júliusára készül el.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.