Számíthatunk Románia együttműködésére az energiabiztonság terén

Fontos megállapodásokat kötött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter román kollégájával, Sebastian Burdujával, melyek nyomán a jövőben is számíthatunk Románia együttműködésére hazánk energiabiztonságának garantálása terén – közölte a tárcavezető a Facebook-oldalán szerdán.

“Sebastian Burduja új kolléga, már a sokadik román energiaügyi miniszter, akivel együtt dolgozom, de azonnal meg tudtuk találni a közös hangot és fontos megállapodásokat is kötöttünk, melyek nyomán a jövőben is számíthatunk Románia együttműködésére hazánk energiabiztonságának garantálása terén” – fogalmazott Szijjártó Péter a bejegyzésben. Tájékoztatása szerint megegyeztek, hogy tovább növelik a két ország közötti földgázösszeköttetés kapacitását, hogy Magyarország minél nagyobb mértékben hozzá tudjon férni a feltárás alatt lévő fekete-tengeri román mezőből kitermelendő gázhoz.

“Elkezdjük egy új villamosenergia-összeköttetés előkészítését, és román kollégám arról biztosított, hogy továbbra is szállíthatjuk Románián keresztül a paksi atomerőmű működtetéséhez szükséges nukleáris fűtőanyagot, amely Oroszországból komppal érkezik Bulgáriába, ahol azt vonatra rakják és Románián keresztül hozzák Magyarországra” – írta Szijjártó Péter.

 

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.