Szaporodnak a vállalati széltornyok

A szélenergia hasznosítása tavaly a világ egyik leggyorsabban fejlődő iparága volt. A terület 100 milliárd dollárnyi beruházást vonzott az Európai Szélenergia Szövetség adatai szerint. Ehhez Magyarország egy fillérrel sem járult hozzá, pedig nálunk is volnának lehetőségek.

Új trend van kibontakozóban a világ szélenergia-piacán: iparvállalatok, adatközpontok és más berendezések üzemeltetői növekvő számban telepítenek saját energiaigényük kielégítésére szélerőműveket – közölte Malgosia Bartosik, az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) vezérigazgatója. A közelmúltban a svédországi IKEA szánt egymilliárd eurót egy szél-nap erőműkomplexum építésére, előtte a BMW-ről, a General Motorsról, a Nissanról, a Hondáról, a Cemexről, a Heinekenről, a LEGO-ról, a Facebookról, a Google-ról, az Amazonról, a Microsoftról és az Apple-ről is érkeztek hasonló hírek.

A terület 100 milliárd dollárnyi beruházást vonzott az Európai Szélenergia Szövetség adatai szerint. Ezt az adatot azonban a magyarországi szélenergia-termelés semmilyen irányba sem befolyásolta: a hazai beépített kapacitások változatlanul az öt évvel ezelőtti, 324,45 megawattos szinten állnak; új létesítmények nem telepíthetők sem a kötelező átvételi rendszer (KÁT), sem ipari felhasználók magáncéljára – a fenti példát követve – úgy, hogy közben vételezhessenek az országos hálózatról is. Teljes szigetüzemben ugyan telepíthetők széltornyok, de ekkora kockázatot nem szívesen vállalnak a befektetők.

Piaci mozgást csak néhány tulajdonosváltás, a szélerősség változása és a területet érintő szabályozás módosulása hozott tavaly. Az utóbbiak hatásaként 9,24 százalékkal 623,64 gigawattórára csökkent a villamos energiának a KÁT-rendszerben értékesített hányada. A szélalapú villamos energia fajlagos támogatása viszont nőtt, így az ebből a forrásból vásárolt áramért – végső soron – a felhasználók 21,43 milliárd forintot fizettek. Ebből az összegből 13,98 milliárd forint volt a támogatás – azaz a megújuló alapú energiatermelés ösztönzése – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint, amelyek részben a Mavirtól kapott számokon alapulnak.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.