Szárazföldön is terjed a BP-katasztrófa olaja

A Deepwater Horizon 2010-es robbanásakor kiömlött kőolaj maradványait szárazföldi állatok által elfogyasztott madarak tollán és emésztőrendszerében is kimutatta egy louisianai kutatócsoport.

A tengerparti veréb (Ammodramus maritimus) tollain és emésztőrendszerében találták meg a kiömlött olajból származó szenet – írja az MTI. Az Environmental Research Letters című tudományos lapban közölt tanulmány elsőként számol be arról, hogy a katasztrófa során kiömlött olaj bejutott a szárazföldi állatok táplálékláncába – írja a BBC News. A tanulmány a tengerparti verebet és a louisianai mocsárvidék talajüledékét elemezte. A tudósok megvizsgálták a fertőzött üledéket és a Deepwater Horizon kémiai jellemzői után kutattak. Ezután tíz madár tollazatát és emésztőrendszerét alaposabban is elemezték, hogy kiderítsék, mennyire épült be az olaj a verebek szöveteibe. Szakértők szerint az összes kiáramlott olaj 10-15 százaléka lesüllyedt a Mexikói-öböl fenekére. Ott bekerült a táplálékláncba és károsítja a halakat és korallokat. Mint Bonisoli Alquati, a kutatás vezetője a BBC Newsnak kifejtette: kutatásuk rávilágít arra, hogy az olaj nem marad ott, ahol kiömlött. Alquati szerint a jövőben a mélytengeri olajkitermelés kockázatelemzéseinél figyelembe kell venni mind a tengeri, mind a szárazföldi ökoszisztémákat, mivel rengeteg állat él a két rendszer elmosódó határán.

Ajánlott tartalom

Klímasemlegesség elérését tervezi 2050-re az észak-atlanti szövetség

Klímasemlegesség elérését tervezi 2050-re az észak-atlanti szövetség - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Madridban, a szervezet állam- és kormányfőinek csúcstalálkozójához kapcsolódó nyilvános fórumon.