Szárnyalnak a szélturbinák

A megújuló energiaforrások közül a szélerőműveknek is igen fontos szerep jut az energiamixben. Az előző évben világszerte számos rekord született: az USA, Kína, Németország és Dánia is büszke lehet szélenergia programjára.

Az Egyesült Államok nemcsak napenergiából jeleskedik

Texas államban tavaly december 20-án dőlt meg egy szélenergia-rekord. Ezen a napon 19 órán keresztül sikerült a szövetségi állam teljes energiaszükségletének 40 százalékát szélenergiából biztosítani. Igaz, hogy csak rövid időre, de mégis csak 13,9 gigawattos teljesítményt értek el a szélturbinák: ennyi energia 230 millió 60 wattos izzó működtetését fedezi.

Azért az idei év is jól indul, hiszen a legfrissebb hírek szerint a Kansas állambeli Sperville-ben 122 szélturbina (összesen 280 megawattos teljesítménnyel) telepítéséről döntött az amerikai Westar Energy.

A gigaberuházás várhatóan egész évben tart majd, és csak a 2017-es statisztikákat tudják feldobni az itt termelt energiamennyiséggel. Ezzel a projekttel is egy lépéssel előrébb kerültek ahhoz a célhoz, amit Barack Obama a párizsi klímaegyezményben vállalt, vagyis hogy az USA 2025-re a 2005-ös adatokhoz képest 26-28 százalékkal csökkenti a szén-dioxid kibocsátását.

Dánia – kimagasló eredmények

A szélerőművek adta energia az innovatív energiatárolási megoldásoknak köszönhetően megfelelő időjárási körülmények között stabil, megbízható energiaforrásnak számít. Jól példázza ezt Dánia, a szélerőművek európai éllovasa. Míg 2005-ben a felhasznált energia 19 százalékát szélből nyert energia adta, addig 2015-re ez a szám 42 százalékra nőtt – számolt be a hírről a dán TV2. Néhány rekord is született az előző évben.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az Anker energiatárolója mindent tud, amire egy otthonnak szüksége lehet

Az Anker új akkumulátora minden egyben megoldás, egy teljesítménymodult, egy akkumulátormodult, egy napelemes invertert és egy energiagazdálkodási rendszert intergrál.