Szárnyalnak a szélturbinák

A megújuló energiaforrások közül a szélerőműveknek is igen fontos szerep jut az energiamixben. Az előző évben világszerte számos rekord született: az USA, Kína, Németország és Dánia is büszke lehet szélenergia programjára.

Az Egyesült Államok nemcsak napenergiából jeleskedik

Texas államban tavaly december 20-án dőlt meg egy szélenergia-rekord. Ezen a napon 19 órán keresztül sikerült a szövetségi állam teljes energiaszükségletének 40 százalékát szélenergiából biztosítani. Igaz, hogy csak rövid időre, de mégis csak 13,9 gigawattos teljesítményt értek el a szélturbinák: ennyi energia 230 millió 60 wattos izzó működtetését fedezi.

Azért az idei év is jól indul, hiszen a legfrissebb hírek szerint a Kansas állambeli Sperville-ben 122 szélturbina (összesen 280 megawattos teljesítménnyel) telepítéséről döntött az amerikai Westar Energy.

A gigaberuházás várhatóan egész évben tart majd, és csak a 2017-es statisztikákat tudják feldobni az itt termelt energiamennyiséggel. Ezzel a projekttel is egy lépéssel előrébb kerültek ahhoz a célhoz, amit Barack Obama a párizsi klímaegyezményben vállalt, vagyis hogy az USA 2025-re a 2005-ös adatokhoz képest 26-28 százalékkal csökkenti a szén-dioxid kibocsátását.

Dánia – kimagasló eredmények

A szélerőművek adta energia az innovatív energiatárolási megoldásoknak köszönhetően megfelelő időjárási körülmények között stabil, megbízható energiaforrásnak számít. Jól példázza ezt Dánia, a szélerőművek európai éllovasa. Míg 2005-ben a felhasznált energia 19 százalékát szélből nyert energia adta, addig 2015-re ez a szám 42 százalékra nőtt – számolt be a hírről a dán TV2. Néhány rekord is született az előző évben.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Magyar cég fejlesztette ki a napelemes járdát

Ha valaki napelemeket emleget, valószínűleg mindenkinek a házakra szerelhető lakossági megoldások, esetleg a nagy szolárparkok jutnak eszünkbe. Pedig egy magyar vállalkozásnak már 2015-ben kipattant a fejéből, hogy lehetne ezt másképp is csinálni.