Szaúd-Arábia jól járna az olajár-csökkentéssel

Miközben az olaj ára a közel-keleti zavargások következtében folyamatosan csak emelkedik, létezik egy ember, aki az árak csökkentéséért lobbizik. Ez az ember nem más, mint aki a világ olajfüggőségéből él, Al-Waleel bin Talal, Szaúd-Arábia hercege.

A jelenlegi király unokája egy CNN-nek adott interjúban fejtette ki, hogy országa jóléte szempontjából mennyire fontos lenne az olaj árának drámai csökkentése, mivel attól fél, hogy a magas árak segítenek utat törni az alternatív üzemanyagok számára. Al-Waleel bin Talal a CNN vasárnapi háttérműsorában fedte fel szándékait, hogyan kívánja országa olaját versenyképes pozícióban tartani, miközben azt világszerte a legkevésbé környezetkímélő és legdrágább energiaforrásnak tartják.

 
„Nem szeretnénk, ha nyugaton más alternatívák után kutatnának, pedig minél drágább az olaj, annál nagyobb az ösztönző erő a kutatásra.”- fogalmazta a szaúd-arábiai herceg. Szerinte az olaj árát úgy kellene alakítani, hogy az hordónként valahol 70 és 80 dollár között mozogjon (körülbelül 12 900 és 14 800 Forint között), annak ellenére, hogy jelenleg 100 dollár (~18 500 Forint) környékén tart. Egy olyan környéknek, mint Szaúd-Arábia, ahol a GDP legnagyobb részét a nyersolaj külföldön való árusítása hozza, az országhatárokon belül előállított alternatív energiák sajnos nem a fenntartható és élhető jövőt jelentik.

Ajánlott tartalom

Csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap az MTI-vel annak apropóján, hogy április közepén véget ért a hivatalos fűtési szezon. A tájékoztatás szerint a nagyarányú megtakarítást hozó előző fűtési szezonhoz képest több mint negyedmilliárd köbméterrel, 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a gázfelhasználás.