Szaúd-Arábia királysága elkezdte építeni az első napenergiával működő víz sótalanító üzemét.

Szaúd-Arábia – Tiszta víz napenergiával

Szaúd-Arábia királysága elkezdte építeni az első napenergiával működő víz sótalanító üzemét.

Ez volt az első lépése annak a három részből álló programnak, amely bevezeti a napenergiát a királyságba.
A program a helyi King Abdulaziz City for Science and Techology (KACST) kutatóintézetben került elindításra, melynek célja, hogy segítse stabilizálni a jövőbeni teljesítményt és a vízellátást Szaúd-Arábián belül. Mindezt a napenergiával működő sótalanító  berendezéseken keresztül tervezik.

A sós víz megtisztítása nagyon nehéz folyamat, amely ahhoz szükséges, hogy tiszta vizet lehessen előállítani világszerte. Azzal, hogy ilyen berendezéseket építenek, amely napenergiával működik, a királyság le tudja csökkenteni a működési költségeit a felére, valamint a fogyasztói árakat is.

Dr. Turki bin Saud bin Mohammad herceg,a  KACST  Kutatási Intézetek alelnöke elmondta, hogy  “ a napenergia program csökkenteni fogja a sómentes víz előállításának költségeit”.
Szaúd Arábia egy megfelelő hely, hogy felvértezze magát napenergiával, hiszen egész évben süt a nap. Az országban egy négyzetmétert tekintve, 7000 watt energiát bocsát ki minden egyes nap, egy 12 órás átlagot tekintve.
A KACST és az IBM létrehoztak egy kutatási központot, ahol megállapítják, hogy hogyan lehet a napenergiát a legjobban kihasználni, valamint egy korszerű technológiát készülnek végrehajtani ebben az országban.

Ajánlott tartalom

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra - jelentette be az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn, az országos program első napján a Fejér vármegyei Válon.