Száz közterületi illemhelyet újít fel a főváros

Száz közterületi illemhelyet újít fel az elkövetkező három-négy évben a főváros, a program akár egymilliárd forintba is kerülhet – jelentette be György István (Fidesz-KDNP) főpolgármester-helyettes, amikor hétfőn átadta Budapest legkorszerűbb, 17 millió forintból felújított, mozgássérültek számára is elérhető városligeti vécéjét.

A városvezető hangoztatta: a kulturált európai nagyvárosi léthez hozzátartozik, hogy legyenek megfelelő illemhelyek. Mint mondta, Budapestnek ezen a téren komoly adósságai vannak az itt élőkkel és a turistákkal szemben. Elmondta, a Déli pályaudvari után ez a második illemhely, amelyet felújítottak. Jelezte azt is: a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. nem vállalkozókkal, hanem saját alkalmazottaival működteti a mosdókat, így valóban “gazdájuk”, üzemeltetőjük, karbantartójuk lehet a létesítményeknek. Palkó György, a zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a frekventált idegenforgalmi helyen kialakított, most átadott illemhely és zuhanyzó a Budapestre látogató külföldieknek, a fővárosiaknak, a Városligetbe kilátogatóknak, az ott sportolóknak vagy a közelben parkoló turistabusz-vezetőknek nyújthat minőségi szolgáltatást. Hozzátette: a kisgyermekes családokra is gondoltak a létesítmény tervezésekor, így gyermekvécét és pelenkázót is kialakítottak.

 

A Műcsarnok és a jégpálya közötti parkos terület alatt 160 négyzetméteren kialakított nyilvános vécét, mosdót és zuhanyzóhelyet, “higiéniai központot” a mozgássérültek is akadálymentesen megközelíthetik.  Ezt a sajtónyilvános megnyitón a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének egyik képviselője is megerősítette, miután lifttel lement, és bejárta az intézményt. nyilvános illemhely a hét minden napján reggel 8 és este 8 között tart nyitva. A szolgáltatás díja 100 forint, de a zuhanyzó 20 perces használatáért és a törülközőbérlésért, a hajszárítóért külön fizetni kell. átori Marianna, a zrt. szóvivője az MTI kérdésére elmondta: eddig a fővárosban már negyven illemhelyet tettek kulturáltabbá kisebb-nagyobb átalakításokkal, felújításokkal. Közölte azt is, hogy a fővárosi cég negyven megváltozott munkaképességű embert alkalmaz az illemhelykezelők között, és eddig száz munkahelyet teremtettek az illemhely-felújítási programmal. fővárosban jelenleg 53 illemhely működik.

Ajánlott tartalom

Elkapták a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottját

Elfogtak egy 59 éves tököli férfit, aki összefüggésbe hozható a tavaly decemberben történt szigetszentmiklósi olajszennyezéssel - közölte Bukovics Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Vagyonvédelmi osztályának vezetője a rendőrség honlapjára szerdán feltöltött videóban.