Százezer embert telepítettek ki

Elérte Délkelet-Kínát csütörtökön a korábban a Fülöp-szigetek térségében pusztító, Nesat névre keresztelt tájfun, amely elől közel százezer embert telepítettek ki a kínai hatóságok.

A középpontjában másodpercenként 42 méter sebességet is elérő szelekkel érkező vihar heves esőzések kíséretében csapott le Kína legdélibb tartományára, Hajnan szigetére, ahonnan több mint 57 ezer embert kellett kitelepíteni. A tartomány vezetése visszahívta a tengeren tartózkodó halászhajókat, leállította a komp- és a légiközlekedést, s az iskolák is zárva tartanak. A Nesat, amely az egyik legerősebb a Kínát idén sújtó 17 tájfun közül, a Fülöp-szigeteken legkevesebb 35 ember halálát okozta. A trópusi vihar csütörtökön korábban Hongkong környékén is végigsöpört, így a városban a legtöbb intézmény zárva tartott, és az értéktőzsdén is felfüggesztették a kereskedést. A hongkongi repülőtéren több tucat járatot töröltek vagy egy másik reptérre irányítottak át. A tájfun nem okozott nagyobb károkat az Ázsia egyik gazdasági központjának számító metropoliszban, és csupán három embert sérült meg a viharban.

Ajánlott tartalom

Több tengerparti város süllyedése gyorsabb, mint a tengerszint emelkedése

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.