Százharminc kaszpi fóka pusztult el Kazahsztánban

Egy kihalás fenyegette fókafaj 131 egyedének tetemére bukkantak Kazahsztán nyugati részén, a Kaszpi-tenger partján. A tömeges állatpusztulás oka egyelőre nem ismert.

A kazahsztáni környezetvédelmi minisztérium közleményben tudatta, hogy a kaszpifókatetemekre a Kaszpi-tenger, a világ legnagyobb zárt tengere partján bukkantak, Mangisztau tartomány Tupkaragan járásában. A tetemeket felboncolják, a helyszínen vett talaj- és vízmintákat elemzik. A Kaszpi-tengerben élő egyetlen fókafajtát, a kaszpi fókát (Pusa caspica) Kazahsztán 2020 novemberében vette fel a ritka és kihalással fenyegetett fajok listájára. A kaszpi fókát a környezetszennyezés mellett az orvvadászat is veszélyezteti. Az Azerbajdzsán, Irán, Kazahsztán, Oroszország és Türkmenisztán határolta Kaszpi-tengerben a XX. század elején több mint egymillió kaszpi fóka élt, mára csak mintegy 68 ezer felnőtt egyed maradt, azaz az eredeti populáció kevesebb mint 7 százaléka a Természetvédelmi Világszövetség (UICN) szerint, amely veszélyeztettnek minősíti a fajt. A kaszpi fóka, amelyre nemrégiben még intenzíven vadásztak, mostanra főként a terméketlenséget okozó ipari szennyeződésektől szenved. Az ENSZ szerint ez a szennyeződés a kőolajipar, a sugárzó és ipari hulladékok, valamint a nagy mennyiségű szennyvíz következménye. A Kaszpi-tenger állat- és növényvilága egyaránt megsínyli az éghajlatváltozást és a magas hőmérséklet kiváltotta párolgás okozta alacsony vízszintet. 2020 decembere és 2021 májusa között mintegy 440 Kaszpi-tengeri fókát találtak holtan az oroszországi Dagesztán partjainál.

 

 

mti

Ajánlott tartalom

Tavaszi természetles akciót hirdet az MME

A tavalyi siker után a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) második alkalommal is meghirdeti Tavaszi természetles elnevezésű adatgyűjtő akcióját, mely nemcsak a környezetünkben élő madarak, de a kétéltűek, hüllők, lepkék és emlősök megfigyelésének rögzítésére is alkalmas.