Százhét napig nem esett csapadék Pekingben

Százhét csapadékmentes nap után Pekingben péntekre virradóra leesett az első hó. Az elmúlt hatvan évben ennél később csak egyszer öltözött fehérbe a kínai főváros.

A fővárosi meteorológiai megfigyelő állomás szerint a húszmilliós Peking tavaly október 22. óta szenved a szárazságtól. A hatóságok nyomban figyelmeztették a lakosságot a megváltozott útviszonyokra, de még a Bank of China is személyre szóló sms-üzenetet küldött, óvatosságra intve. A hóréteg becsült vastagsága pénteken 0,5-1,0 centiméter volt, a levegő hőmérséklete mínusz 4 Celsius fok. A környezetvédelmi hatóság jelentése szerint a levegőben lévő finom porszemcsék aránya hirtelen nagymértékben csökkent, a hó megtisztította a levegőt. A helyzet azonban nem túlságosan reményt keltő, péntek a holdújévi egyhetes munkaszünetet követő első munkanap Kínában, ezért hirtelen ismét sok autó jelent meg az utakon. Több koccanásos baleset is történt. Pekingben hivatalosan 1951 óta rögzítik az időjárásra vonatkozó pontos adatokat. Ezek szerint a legkésőbbi hóesést három évvel ezelőtt, 2010-2011 telén regisztrálták, akkor február 10-én havazott először. A leghosszabb ideig, 114 napig tartó téli szárazságot 1970-1971 telén jegyezték fel.

Ajánlott tartalom

Tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához járult hozzá a hulladékvadász-alkalmazás

A hulladékvadász-applikációnak köszönhetően hétezer bejelentés érkezett a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványhoz, és tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához nyújtottak segítséget - mondta el Áder János köztársasági elnök a Kék bolygó című podcast adásának hétfőn közzétett részében.