Százmilliós kár falopás miatt a borsodi erdőkben

Évente legalább százmillió forint kár írható Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a fatolvajok számlájára, akik gátlástalanul irtják, tarra vágják az erdőt több térségben, főleg Sajólád és Girincs település határában – mondta Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója Sajóládon, egy letarolt erdőnél tartott sajtótájékoztatón, csütörtökön.

A 103 ezer hektárnyi állami tulajdonú erdőterületen gazdálkodó Északerdő Zrt. erdeiben óriási károkat okoznak a fatolvajok, évente 7-10 ezer köbméternyi fát vágnak ki, amelynek értéke eléri a 100 millió forintot – közölte a cég vezérigazgatója, megemlítve: az erdők védésére, őrzésére évente és átlagosan 10-12 millió forintot költenek, de sokszor hiába.
Hozzátette azt is: emellett évente sok millió forintot költenek még az erdők védésére, ám a fatolvajok egyre rafináltabbak, sokan már nemcsak saját maguk téli tüzelőjének lopják az erdőt, hanem értékesítik is az illegálisan kivágott fát.
Sajólád és Girincs körzetében jószerivel eltűnt az erdő, 15-20 éve folyamatos a lopás, az illegális fakivágás, a kár ez idő alatt elérte a 400 millió forintot.
Zay Adorján jelezte: mindezek ellenére az erdőterületeket folyamatosan felújítják.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.