Száztíz új, környezetkímélő hulladékgyűjtő járművel bővítette gépparkját a Budapesti Közművek

Száztíz új, modern és környezetkímélő hulladékgyűjtő járművel bővítette gépparkját a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta: a főváros zöldítéséért és a klímaváltozás korszakára felkészítéséért fejlesztik a közszolgáltatások infrastruktúráját. A hulladékgazdálkodás az egyik legfontosabb terület, ahol ilyen típusú beruházásokra szükség van – tette hozzá. Egyúttal annak fontosságát hangsúlyozta, hogy minél kevesebb szemét keletkezzen, a keletkezett hulladékot viszont a legnagyobb mértékben újra lehessen hasznosítani. Karácsony Gergely szerint ehhez kultúra- és szemléletváltás is szükséges. A főpolgármester a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program csaknem 10,5 milliárd forintos forrásából megvalósított járműbeszerzésre utalva azt mondta: “bármit is látunk a magyar közéletben az európai uniós források felhasználásával kapcsolatosan (…), a fővárosi önkormányzat kezében ezek az uniós források jó kézben vannak”.

Az összegeket – folytatta – olyan közcélokra használják, amelyek “vitán felül állnak”. Tájékoztatása szerint ugyan a hulladékgazdálkodás új rendszerben folytatódik, az új járművek azt a közcélt szolgálják, hogy minél környezetkímélőbb módon szállítsák el a lehetőleg minél kevesebb szemetet oda, ahol azt minél nagyobb arányban hasznosítják újra. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy az elmúlt hétéves EU-s költségvetési ciklus “elég sok mindent adott Budapestnek”. Magyarországon jelenleg ott tart az önkormányzatiság, hogy a meglévő infrastruktúra “életben tartásához is EU-s forrás kell” – jelentette ki. A körforgásos gazdaságra áttérés fontosságáról szólva elmondta: Budapest uniós forrásból szemléletformáló programot indít, hogy kevesebb hulladék keletkezzen. Tüttő Kata célként jelölte meg a zöldhulladék és a háztartásokban keletkező minden lebomló hulladék különválogatását és hasznos ítását, illetve a csomagolóanyagok felhasználásának mérséklését és az élelmiszerhulladék csökkentését. A fővárosi önkormányzat az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában kiemelte, hogy a főváros egyik legfontosabb programja a Zöld Budapest. A környezetvédelem fontossága mellett a lakossági szemléletformálás és a fiatal generációk bevonása és nevelése is kiemelt cél tájékoztatónapok és jótékonysági gyűjtőakciók szervezésével az újrahasznosítás és szelektív hulladékgyűjtés érdekében – írták.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.