Szegeden 1,7 milliárd forintból kutatják a geotermikus energia hasznosítását

Szegeden közel 1,7 milliárd forintból kutatja a geotermikus energia hasznosítási lehetőségeit a Hansa-Kontakt Inv. Kft. és a Geotermikus Szolgáltató Kft., a két cég konzorciuma mintegy 980 millió forint vissza nem térítendő magyar és uniós támogatást nyert a fejlesztésre, amely a teljes kutatási összeg 58 százaléka.

Busa-Fekete Bertalan, a Hansa-Kontakt Inv. Kft. fúrási üzletágának vezetője az MTI-nek elmondta, azt várják, hogy az eredmények alapján csökkenthetők lesznek a geotermikus fűtési rendszerek kiépítésének és üzemeltetésének költségei, illetve nő a rendszerek hatékonysága. Remélik azt is, hogy az új megoldásoknak köszönhetően jelentősen mérséklődik az ilyen beruházások környezeti terhelése is. A 2018. szeptember 19-ig tartó projektben egyebek mellett kísérleti kútteszt-rendszert építenek ki Szegeden, az egykori kábelgyár területén.

A vállalkozások szakemberei, együttműködve a Dél-alföldi Termálenergetikai Klaszter több tagjával és a Szegedi Tudományegyetem kutatóival, kifejlesztik a speciális termálkutak fúrásához szükséges szerszámok prototípusait, illetve egyebek mellett új geotermikus iszapkezelési és kavicsolási technológiát dolgoznak ki, méréseket és összehasonlító elemzéseket végeznek, valamint megpróbálják kifejleszteni a termál rendszerek üzemeltetése során a legnagyobb nehézségeket okozó vízkőképződés, illetve kiválások megelőzésének és kezelésének optimális technológiáját.

A tíz embert foglalkoztató Geotermikus Szolgáltató Kft. 2012 áprilisában alakult dél-alföldi, elsősorban szegedi geotermikus hőenergia-termelési projektek, beruházások tervezésére, kivitelezésére és működtetésére, 1,5 milliárd forintos törzstőkével. A vállalkozás tavaly 174,861 millió forintos nettó árbevétel mellett mintegy 90 millió forintos veszteséget könyvelt el, idén várhatóan 185 millió forintos árbevétel mellett már néhány millió forintos nyereséget ér el. A 2007-ben alapított, elsősorban logisztikai tevékenységgel és raktározással foglalkozó Hansa-Kontakt Inv. Kft. 2012-ben hozta létre kútfúrási divízióját. A több mint háromszáz alkalmazottat foglalkoztató cég tavaly 4,46 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 568 millió forintos eredményt ért el, idén 4 milliárd forint körüli bevételt és 350 millió forint körüli eredményt terveznek.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.