Székelyföldi vízierőművet vásárolt az MVM

Megvásárolta az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a székelyföldi Úz völgyében működő 7,48 megawattos vízi erőművet – közölte pénteki számában a Kolozsváron megjelenő Krónika című napilap.

Az MVM tavaly októberi közgyűlésén döntött arról, hogy – regionális és fenntartható stratégiai irányelveihez illeszkedően – 90 százalékos részesedést vásárol az Úz-völgyi Vízierőművet tulajdonló és üzemeltető romániai vállalkozásban, a tranzakcióval “tovább erősítve megújuló termelői portfólióját”.

A Krónika értesülése szerint a magyar állam tulajdonában lévő energetikai társaság romániai leányvállalata, az MVM Partner Románia idén január elején kötötte meg az adásvételi szerződést, amelynek értéke mintegy 30 millió euró volt. A vízi erőmű kisebbségi tulajdonosa a romániai magyar református egyház nyugdíjpénztára maradt. A székelyföldi akvizíció az MVM első romániai beruházásának számít.

A vásárlás előtt az Úz-völgyi beruházás tulajdonosa a Hivatalos Kft. volt, amelynek részvényeit 50 százalékos arányban a – Világi Oszkár felvidéki nagyvállalkozóhoz köthető – Cipruson bejegyzett Winsland Holdings, 40 százalékban a  budapesti Hydroenergy Zrt., tíz százalékban pedig a romániai magyar református egyház nyugdíjpénztára birtokolta. A Hydroenergy Zrt. tulajdonosa a korábban az építőiparban érdekelt, majd energetikai beruházásokra szakosodott Lénárd András.

Az Úz-völgyi vízi erőmű kapacitása 7,48 megawattóra, hét gátból és 15 turbinából áll. Az objektum teljes hossza több mint 20 kilométer az első gáttól az utolsó befogóig. A Csíki-havasokhoz tartozó Úz völgyében, zöldenergiás projekt keretében megépített törpevízierőmű-rendszert 2013-ban helyezték próba-üzemmódba. A projekt kivitelezése civil és környezetvédelmi szervezetek tiltakozását váltotta ki, az ellenzők szerint ugyanis az áramtermelő – és maga az iparág – káros hatást gyakorol a környezetre.

Ajánlott tartalom

A szélerőművekkel jóval több mezőgazdasági termőterület maradhatna szabadon és az energiaár spekulációtól is jobban védve lennénk

A földhasználat szempontjából vizsgálva, egységnyi energiára és területre vetítve a napelemek akár 60-120-szor nagyobb földterület igénnyel rendelkeznek, mint a szélerőművek – többek között ezért is volna kulcsfontosságú a hazai szélenergia megfelelő felskálázása, nem csupán a fotovoltaikus termelés kiegyensúlyozására.