Napelemes- és elektromos autóval, sőt mini hulladékválogatóval is ismerkedhetett az a több száz iskolás, akik megtekintették az ÖKO-Pannon Kht. újrahasznosító kamionján berendezett, szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő kiállítást Pécsett pénteken.

Szelektív hulladékgyűjtés népszerűsitése Pécsett

Napelemes- és elektromos autóval, sőt mini hulladékválogatóval is ismerkedhetett az a több száz iskolás, akik megtekintették az ÖKO-Pannon Kht. újrahasznosító kamionján berendezett, szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő kiállítást Pécsett pénteken.

Az újrahasznosítási hónap keretében hétfőn, Budapestről indult speciális jármű az ország huszonnégy városában kívánja bemutatni a szelektív hulladék útját a gyűjtőszigetektől a feldolgozóüzemeken át az áruházakig.

Erre azért van szükség, mert a fogyasztási termékek növekvő számával egyre több csomagolóanyag keletkezik, s ez rendkívül nagy terhet ró a természetre és a hulladékgazdálkodásra egyaránt. A lakossági aktivitás fokozásával azonban nemcsak a környezetterhelés csökkenthető, a gazdaság alternatív nyersanyagokhoz jut.

A pécsi állomás társszervező cége, a BIOKOM Kft. marketingmenedzsere, Lóczi Szidónia az MTI-nek elmondta: a lakossági hulladék 30-40 százaléka újrahasznosítható, de Magyarországon az összmennyiségnek átlagosan mindössze 4 százaléka jut az erre a célra kihelyezett gyűjtőszigetekbe.

Hozzátette, hogy e statisztika a baranyai megyeszékhelyen a legkedvezőbb, itt ugyanis a hulladék 15 százalékát külön gyűjti a lakosság. Igaz, ennek a feltételeit is megteremtették: 1997-ben a baranyai megyeszékhely volt az első, ahol beindult a szelektív hulladékgyűjtés, és amíg Budapesten mintegy 400-500, addig a 158 ezer lakosú Pécsett 200 gyűjtősziget “várja” hogy értékes, úgynevezett másodlagos nyersanyagokkal töltsék meg.

Lóczi Szidónia szólt arról is, hogy a megvalósítás előtt álló Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Programnak köszönhetően a jövőben minden pécsi háztartást gyűjtőedényekkel látnak el annak érdekében,hogy a szelektív gyűjtés teljes körűvé válhasson.

A cég immár öt éve “Zöld Suli” programot működtet a gyerekek környezettudatos nevelése érdekében. A kezdeményezés keretében megtartott tanórákon mintegy hétezren vettek részt, s tízezren látogatták meg a cég hulladékválogató üzemét. A BIOKOM gyűjtési akciókat, kreatív pályázatokat is hirdet számukra, és megjutalmazza azok kiemelkedően teljesítő résztvevőit.

Ajánlott tartalom

Biodiverzitás nélkül nincs fenntarthatóság

Biodiverzitás nélkül nincs fenntarthatóság, de nincs számunkra haza sem - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerdán a Pest vármegyei Tápiószelén a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK) új épületének átadásán.