Szelektív hulladékgyűjtési rendszer a Sajó-Bódva völgyében

Százhuszonhét település területén építik ki a teljes szelektív hulladékgyűjtési rendszert, emellett 162 hulladékgyűjtő szigetet, 5 hulladékgyűjtő udvart, illetve újra-használati központot is kialakítanak annak a projektnek a részeként, amely a Sajó-Bódva völgyében és környékén a települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszert fejlesztését szolgálja.

A projekt kazincbarcikai hétfői nyitóünnepségén Szitka Péter, a Sajó-Bódva Völgye és Környéke Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás elnöke azt mondta: a térség hulladékgazdálkodási rendszerének fejlesztése az Európai Unió támogatásával és a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg, a beruházás várható teljes költsége mintegy 3,8 milliárd forint, 10 százalékos önerővel.

Szabó Attila környezetmérnök beszámolt arról, hogy a program több mint 120 ezer lakost érint az említett területen. A gazdaságos működtetés érdekében két átrakóállomás is épül – Szendrő, Bélapátfalva -, illetve korszerűsödik a szikszói telephely. Öt hulladékudvart alakítanak ki a térségben: Bélapátfalván, Ózdon, Borsodnádasdon, Sajókazán és Rudabányán.
A társulás új feladatként vállalta zöldhulladék begyűjtését és hasznosítását, így szükségessé válik a Sajókazai Hulladékkezelő Centrum komposztáló terének bővítése és egy mechanikai-biológiai hulladékkezelési rendszer kiépítése. A házi komposztálás elterjesztésének érdekében 6 ezer házi komposztáló edényt helyeznek ki a tervek szerint a lakosság számára – tette hozzá.

Az MTI kérdésére azt is elmondta, hogy a decemberben induló  projekt előkészítő szakasza megkezdődött, ez 3-4 hónapot vesz igénybe, a beruházás pedig 1,5-2 év alatt valósul meg.

Ajánlott tartalom

Az elmaradott vidékek érdekében fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten, sajtótájékoztatón.