Szélenergiába fektet jelentős összeget az Amazon

Újabb jelentős megújulóenergia-projektbe kezd az Amazon, a társaság 208 megawattos szélerőművet épít az Egyesült Államokban, Észak-Karolina államban.

A létesítmény valószínűleg a vállalat azon adatközpontjait látja majd el árammal, amelyek az USA keleti részén találhatók. A szélerőművet az Iberdrola Renewables építi és üzemelteti majd. Az Amazon eddigi legnagyobb ilyen jellegű létesítménye valósulhat meg, amely várhatóan 2016 végén kezdi majd meg az áramtermelést. Azt nem közölte a társaság, hogy mennyit szánnak erre a projektre.

A világ legismertebb e-kereskedelmi cége egyben a felhőalapú szolgáltatások piacán is fontos szerepet játszik. Ám az Amazon Web Services által fenntartott adatközpontok hatalmas mennyiségű energiát fogyasztanak, részben a bennük található nagy mennyiségű szerver, részben pedig az állandó hőmérsékletet biztosító klímaberendezések miatt. Az Amazonnál a jelek szerint az áramfelhasználás elérte azt a szintet, amikor már úgy érzik, jobban megéri, ha saját forrásból látják el magukat. Erre utal legalábbis, hogy az utóbbi hónapokban több jelentős, megújuló energiaforrásra épülő projektet jelentettek be.

Júniusban kiderült, hogy beszállnak egy naperőmű létrehozásába, amely 150 millió dollárba kerül, igaz, azt nem közölték, hogy ebből mennyit áll az Amazon. Emellett az év elején bejelentették azt is, hogy a szintén az Egyesült Államokban található Indiana államban egy 150 megawattos szélerőművet hoznak létre, amely a tervek szerint 2016 októberétől termel majd áramot.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.