Az Amszterdamtól északra lévő middenmeeri centrum a jövőben 100 százalékban zöldenergia segítségével üzemel.

Szélenergiából termelt árammal működik a Microsoft szerverközpontja

Az Amszterdamtól északra lévő middenmeeri centrum a jövőben 100 százalékban zöldenergia segítségével üzemel.

A Microsoft szerződést kötött a Vattenfall céggel, amelynek lényege, hogy a szerverközpont ezentúl a Wieringermeerben lévő onshore szélerőműparkból kap majd áramot a következő 10 évben. A Vattenfall adatai alapján ez a legnagyobb ilyen jellegű szerződés, amelyet a vállalat a Microsofttal kötött. Jelentősen megkönnyítette a megállapodás megkötését, hogy a wieringermeeri szélerőműpark és a Middenmeer egymás szomszédságában van, így lehetőség van közvetlen áramellátásra. Wieringermeerben – a projekt jövőre kezdődő első szakaszában – a Vattenfall 50 új, nagy teljesítményű berendezést fog felépíteni. A 50 berendezés teljes teljesítménye 180 megawatt lesz és várhatóan 2019-től kezdődhet el az áramtermelés. A Microsoft szerverközpontja már 2015 óta működik, s az európai, a közel-keleti és az afrikai ügyfeleknek kínál felhőkörnyezeti szolgáltatásokat, írja a euwid-energie.de.

Brian Janous, a Microsoft energiaügyekért felelős ügyvezetője kijelentette, hogy elkötelezték magukat amellett, hogy a jövőben több megújuló energiát használnak majd a számítógépcentrumaikban és ezáltal elősegítik ebben a szegmensben az új létesítmények építését. Azzal, hogy helyi projektekre összpontosítanak, hozzájárulhatnak a regionális gazdaság fejlődéséhez és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. Ráadásul egy lépéssel közelebb kerülhetnek ahhoz a globális kötelezettségvállalásukhoz, hogy növelni tudják a Microsoft Cloud kapcsán a zöldenergia arányát. A Microsoft egyébként együttműködik a General Electric szakembereivel az írországi Tullahennelben (Kerry megye) létrehozandó szélerőműpark kapcsán. Ott szintén megújuló forrásból származó árammal biztosítanák a helyi felhőkörnyezeti szolgáltatások működését.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.