Szélenergiával üzemelő lámpa

Az utcai lámpák szó szerint átvezetnek minket az éjszakán. Csakhogy ez igen energiaigényes üzem, még az új LED utcai lámpák esetében is, amelyeknek az év 365 éjszakáján kell világítaniuk.

A probléma megoldására a Sevillai Egyetem olyan lámpát fejlesztett ki, amely nem csupán a napsugarakat, hanem a szélenergiát is hasznosítja. (Aiolus News) A „holonikus utcai lámpa” teljesen független az elektromos hálózattól, napelemek, valamint egy kicsiny, függőleges tengelyű szélturbina működtetik. A hálózaton kívüli utcai napelemes lámpák ötlete nem új, már a Philips és mások is kísérleteztek vele. E prototípusokkal az a legnagyobb probléma, hogy a felhős napokon előfordul: nem tudnak elegendő energiát tárolni az éjszakára. A „holonikus utcai lámpa”, amelynek feltalálója María Jesús Ávilais, ezért szerelt hozzá egy kis szélturbinát. A szélkerék és a napelemek által generált energiát egy pár 12 voltos ólomgél akkumulátorba táplálják be, amelyet a lámpa alatt, egy föld alatti rekeszben tárolnak. A lámpa szenzorai érzékelik a sötétedés eljövetelét, és akkor automatikusan az akkumulátorra kapcsol. A rendszer akár 140 km/órás szeleket is kibír, és az általa táplált LED-ek 50 ezer órás használatra hitelesítettek.

Ajánlott tartalom

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadást nyújt

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadással, naprakész ismeretekkel rendelkező energetikai tanúsítói csapattal segíti az Otthonfelújítási Programban pályázni vágyókat, és utólagos pénzügyi hozzájárulást nyújt a pályázati saját forráshoz - közölte az MVM Otthon Plusz Zrt. pénteken az MTI-vel .