Szélerőmű-park épült Sopronkövesd térségében

Huszonhárom megawatt teljesítményű szélerőmű-parkot létesített a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft. 100 százalékos tulajdonában lévő Hungarowind Kft. Sopronkövesd határában.

A beruházás összegéről az ügyvezető igazgató nem nyilatkozott, csupán annyit közölt, hogy a ráfordítás több mint egy évtized alatt térül meg. A beruházáshoz a Raiffeisen bank nyújtott hitelt – mondta Lendvay Péter, a Hungarowind ügyvezető igazgatója az MTI-nek kedden.

Közlése szerint gazdáktól bérelt területen nyolc széltornyot emeltek, miután két éven át, különböző magasságban végzett szélsebesség-mérések alátámasztották, hogy a területet szélviszonyai alkalmassá teszik szélerőmű-park létesítésére.

A 105 méter magas, 90 méter átmérőjű lapátkerékkel felszerelt turbinákat a dán Vestas cégtől vásárolták. A berendezésektől évente több mint 50 millió kilowattóra termelést várnak.

A beruházás új munkahelyet nem teremt, viszont az iparűzési adó az önkormányzatok bevételét növeli. Az adóból Sopronkövesd mellett Nagylózsnak is jut, mivel négy széltornyot az egyik község, négyet a másik területén helyeztek el. A park próbaüzeme megkezdődött. Az első két torony már elindult, a többi turbina folyamatosan kapcsolódik be a rendszerbe. A megújuló energiát az E.ON közcélú hálózatán keresztül juttatják el a villamosenergia-rendszerbe.

Lendvay Péter kitért arra, hogy a tavaly év végén meghozott rendeletek nehézségek elé állítják a szélenergia területén tevékenykedőket. Példának hozta fel azt az előírást, amely szerint minden hónap 10-ig prognosztizálniuk kell, hogy a következő hónapban mennyi villamos energiát termelnek. Sőt naponta reggel 9 óráig a MAVIR számára jelenteni kötelesek, hogy másnap negyedórás lebontásban mennyi lesz a termelés. Az ügyvezető igazgató rámutatott: a meteorológiai szolgálat az időjárás előrejelzést csupán valószínűsíti, a megadott és a tényleges termelés közötti eltérést viszont jelentősen bírságolják. Eltérést már kis szélsebesség- különbség is előidéz: 1 méter/másodperces meteorológiai tévedés több tízszeres teljesítmény eltérést okoz – magyarázta a szakember.

Lendvay Péter tájékoztatása szerint a szakmai szervezetek most azon dolgoznak, hogy meggyőzzék az illetékeseket a vonatkozó rendelkezések módosításának szükségességéről.

A Hungarowind tulajdonosa a Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft., amelyet a Raiffeisen Bank Magyarország és a Raiffeisen Lízing Ausztria tulajdonában lévő Raiffeisen Lízing Magyarország alapított.

Ajánlott tartalom

Panorámaképen az egyik legnagyobb hazai naperőmű

Több fotóból, számítógépes programmal összeállított panorámaképen a Greentechnic Hungary Kft. által üzemeltetett 16,5 MW teljesítményű napelempark részlete Szügy közelében 2022. június 20-án.