Szélerőmű-parkot fejleszt a lettországi partoknál az RWE

A lettországi partoknál tengeri szélerőmű-parkok fejlesztésére, kivitelezésére és közös üzemeltetésre kötött pénteken keretmegállapodást a lett fővárosban a német RWE energiaipari konszern és a Latvenego helyi áramszolgáltató vállalat.

Az együttműködés az RWE szélerőmű-technológiai tapasztalatait ötvözi a Latvenego helyi energiapiaci és a balti államok energiaellátásában szerzett átfogó ismeretével. Az együttműködés célja a tengeri szélenergia lettországi elterjedésének támogatása és az ország energiafüggetlenségének erősítése – jelentette be a két vállalat. Lettországban a kormány augusztusban jelentette be a mintegy egymilliárd eurós szélenergia-fejlesztési programját. A program 2030-ra a jelenlegi 70 megawattról 800 megawattra növeli az ország szélenergia-termelési kapacitását. Lettország emellett a szomszédos Észtországgal is tervez egy közös tengeri projektet, amelynek áramtermelési kapacitása elérheti akár az egy gigawattot (GW) is. A német RWE konszern a megújuló energiaforrások egyik vezető szereplője, és a világ második számú tengeri szélerőmű technológiai cége. Az RWE öt országban 18 tengeri szélerőműparkot üzemeltet. Az RWE célja, hogy 2030-ra a jelenlegi 3 GW-ról 8 GW-ra növelje globális tengeri szélenergia-kapacitását.

Az 1939-ben alapított Latvenergo villamos és hőenergia előállításával és kereskedelmével, valamint a villamos energia elosztásával foglalkozik. Az állami tulajdonú vállalat Európa egyik legkörnyezetbarátabb áramtermelője – a villamos energia mintegy felét három nagy vízerőművel állítja elő. A Latvenergo vezető szolgáltató az elektromos mobilitás területén is. 

 

mti

Ajánlott tartalom

A szélenergia adhatna pénzügyi mentőövet a hazai mezőgazdaságnak a klímaváltozás korában

Egy ma Magyarországon potenciálisan telepíthető átlagos szélerőmű 15-30 Ft/kWh árazás esetén mintegy 100-200 millió forintos éves plusz jövedelmet biztosíthatna csupán a megtermelt villamos energia értékesítésével az agráriumnak és a földtulajdonosoknak.